Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху текстове

...
Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху текстове
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на президента за служебните адвокати по делата

Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента върху текстове от Закона за адвокатурата, които се отнасят до особения представител по делата. Според новите текстове локалните адвокатски препоръки ще дефинират особените представители, както и техните хонорари. Досега това беше работа на съда. Според президента с този текст се нарушава правото на Европейски Съюз.

С осем гласа „ за “, един „ срещу “ и петима „ въздържал се “ членовете на правната комисия поддържаха още веднъж текстовете и по този начин на процедура отхвърлиха ветото.

В началото на дебата Георги Георгиев от ГЕРБ сподели, че наново ще поддържат законопроекта. Той изясни, че претекстовете на президента били бланкетни. И попита за какво тази процедура не е влезнала в деяние и при текстовете за нетрадиционната полова ориентировка.

„ Изглежда, че има една фиксация от представители на българския съд да се приказва за установяване на заплащане “, сподели Георгиев. Според него не се спори кой и по какъв начин дефинира хонорарите на юристите, а дали ще се подсигурява на жителите правото на отбрана. Освен това в последните дни е имало изказвания, които целят да дискредитират българските юристи.

Георгиев изясни, че не е възможно да се присъждат на юристите 4,50 лева на час. И продължи, питайки дали съдът може да си избира прокурора по делото.

Крум Зарков, който показа претекстовете на президента, му опонира, че при особените представители възнагражденията не се дефинират най-после, а при започване на делото.

Стою Стоев от ПП-ДБ направи бележки на казаното от Георгиев. Неговата парламентарна група щяла да преразгледа оспорените текстове. Още на следващия ден можели да се одобряват промени по противоречивите текстове, в случай че залата реши по този начин. Георги Георгиев пък го попита дали може да предложи съответни текстове, тъй като били „ адвокати, а не импресионисти “.

Ищците желаят особените представители на ответника да бъдат калпави “, сподели юрист Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя уточни, че особени представители имат постоянно физическите лица, а не юридическите.

„ Иска ли някой от вас да бъде защитаван по дело против огромна корпорация от юрист, който не е квалифициран “, попита тя.

Адвокат Александър Кашъмов изясни, че делата, по които има особени представители, са под 1% и юристите, които били „ по тях били една шепа хора “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР