Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното прозводство, съобщават

...
Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното прозводство, съобщават
Коментари Харесай

Правната комисия одобри електронизацията на заповедното производство

Правната комисия в Народното събрание утвърди електронизацията на заповедното прозводство, оповестяват от " Демократична България ".

Законопроектът, импортиран от депутата от Демократична България Надежда Йорданова, за изменение в Гражданско-процесуалния кодекс беше признат с 16 гласа " за ", 0 " срещу " и 4 " въздържал се ".

От Демократична България разясняват, че става въпрос за най-масовите каузи в районните съдилища - над половината от всички цивилен каузи, като т е се отнасят до вземанията по задължения, които не са оспорвани от длъжника.

Посочва се, че законопроектът е подсилен от Висшия правосъден съвет, Министерството на правораздаването и необятна част от правната колегия, както и от Асоциацията на комерсиалните банки. Той е измежду ограниченията по Плана за възобновяване и резистентност, която би трябвало да бъде осъществена следващата година.

Надежда Йорданова и участвалите в дебата представители на Висш съдебен съвет и съдии акцентираха, че законът ще улесни заповедното произвеждане и ще балансира неравномерната в този момент натовареност на съдилищата.

Според Даниела Марчева от Висш съдебен съвет законопроектът е най-точен образец за електронно правораздаване.

От своя страна Светлана Калинова от Върховен касационен съд означи, че Върховен касационен съд има известни възражения за това дали подаването на заявление по заповедно произвеждане единствено на електронен притежател няма да наруши правилото на тъждество пред правораздаването и предложи единствено страната, общините и банките да са длъжни да работят цифрово. Освен това съгласно висшите съдии изпълнителният иск не е правосъден акт, а скъпа книга, чийто оригинал би трябвало да държи лицето, чийто права тя обективира. Ако съдът го съхранява, той можело да бъде погубен някой ден.

От Демократична България показват, че ръководителят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ и депутати от " Възраждане " са се пробвали да иронизират опитите за бърза електронизация с причини като: ние сме най-неграмотни в Европейски Съюз, къде сме се разбързали; освен баба Гуна, само че и доста юристи нямат е-поща, да не приказваме за електронен подпис; Андрешко като дебитор е слабата страна.

Съдия Георги Чехларов от Софийския областен съд укори депутатите, че очевидно не са чели законопроекта, тъй като длъжникът може да продължи да прави същите процесуални дейности, каквито са били и до момента и че той не постоянно е слабата страна.

Юристите разясниха, че няма значение къде се подават заявките, защото системата за систематизиране на делата съгласно натовареността им ще дефинира гледането в случаен областен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР