Правната комисия в Народното събрание подкрепи закриването на специализираните съдилища

...
Правната комисия в Народното събрание подкрепи закриването на специализираните съдилища
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи закриването на спецсъдилища и прокуратури

Правната комисия в Народното събрание поддържа закриването на профилираните съдилища и прокуратури и премахването на фигурата на специфичния прокурор, който да  проверява основния прокурор и неговите заместници.

Предложението на “Демократична България “ мина на първо четене през отрасловата комисия с поддръжката на “Има подобен народ “, “Изправи се! Мутри вън! “ и Българска социалистическа партия.

„ За “ измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласоподаваха 10 депутати, двама бяха „ срещу “, а петима се въздържаха.

Дискусията се организира главно с присъединяване на Демократична България и ГЕРБ.  Критики за бързото напредване на измененията имаше от страната на другояче подкрепилите ги представители на Българска социалистическа партия и от въздържали те се от Движение за права и свободи. На няколко пъти стана дума, че би трябвало да се организира изчерпателен и обстоен спор, за какъвто в този парламент надали има време. 

Закриването на спецсъдилищата беше стимулирано от един от вносителите - преподавателят по конституционно право Атанас Славов:

" Тези органи станах известни в обществото с поръчковото правораздаване, което реализират - показни процеси. Тези органи, изключително прокуратурата, се приближиха до инквизационни органи, в които политическите съперници и бизнес съперниците бяха просто хвърляни за наставление ".

В отговор Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС упрекна вносителите, че желаят да основат безпорядък и в лобизъм.  А Радомир Чолаков отиде още по- надалеч.

" Става дума за елементарен политически рекет. Тук се слага един револвер и се споделя: " Или гласувате " За " и събаряме Специализирания съд и Специализираната прокуратура, или гласувате " Против " и споделяме, че се корупционери и мафия ".

Малко преди съвещанието на парламентарната правна комисия от прокуратурата оповестиха, че премахването на спецправосъдието не е в полза на обществото, само че безспорно би съответствало в цялостна степен на ползите на проведената престъпност.

" Това поражда въпроса за засягане на независимостта на магистратите от профилираните органи на правосъдната власт, тъй като закриването би било интервенция в работата им посредством политически механизми за въздействие ", считат от държавното обвиняване.

От Камарата на следователите пък подсетиха, че точно спецпрокуратурата е повдигнала обвинявания на Нено Димов, до момента в който е бил настоящ министър и че от тази промяна ще се облагодетелстват обвинени и подсъдими  предприемачи като Васил Божков, Цветан Василев, Атанас и Пламен Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиев и Евгения и Николай Баневи.

Българският евродепутат Андрей Новаков към този момент сезира комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, че препоръчаните промени от „ Демократична България “ съставляват интервенция в работата на държавните управляващи в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР