Правната комисия прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс

...
Правната комисия прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс
Коментари Харесай

Правната комисия прие на първо четене делата за корупция да се преместят в специализирания съд

Правната комисия одобри на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), оповестени като ограничения против бавното правораздаване и бягства на наказани. Сред предложенията, импортирани от държавното управление и направени от правосъдното министерство, е и концепцията делата за корупция да се реалокират от Софийски градски съд в Специализирания углавен съд.

Именно тази тематика се трансформира в съществена по време на дебата в комисията. Най- сериозна против това беше представителят на Висшия адвокатски съвет - юрист Емилия Недева, както и заместник-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова.

Проектът беше подсилен с 12 гласа, нито един срещу и шестима въздържали се от Българска социалистическа партия.

Основният въпрос, който не е обяснен в претекстовете на промените, а и който беше издигнат и от Недева, само че и от депутати от Българска социалистическа партия е, какво постанова преместването на делата за корупция тъкмо в този съд? Който е относително нов, в който работят най-вече съдии, идващи от районно равнище или някогашни прокурори и който за годините на своето битие не е посочил впечатляващи резултати по делата за проведена престъпност.

Оценката за работата на профилираните съдилища е поместена и в отчет на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд, който предходната година публува разбор по тематиката. Павлина Панова цитира някой от констатациите му, като посочи, че въпреки всичко проучването е правено от висши съдии, които са подходили напълно отговорно към работата.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов не знаеше, че подобен разбор е бил юридически и че той е обществено наличен от уеб страницата на висшия съд. " Разсъждавам жестоко и примитивно от позицията на депутатско кюфте. Ако за нас е неприятно, значи е положително законодателно решение. Ние също имаме потребност от дисциплиниране с всички начини ", разгласи Кирилов, който съобщи че ще поддържа концепцията за пренасяне на делата. След като Павлина Панова цитира три от главните извода в разбора на Върховен касационен съд, Кирилов й съобщи: че " не се е стреснал " от тях и все пак застава зад тази смяна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР