Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа

...
Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа
Коментари Харесай

Правната комисия прие и на второ четене да се гласува с машини и с хартиена бюлетина

Правната комисия удостовери и на второ четене, с 12 гласа „ за “ и 11 „ срещу “ гласуването при избори да се организира с хартиена бюлетина и машина. След остри разногласия в 5- часово съвещание текстовете бяха утвърдени на второ четене като промени в Изборния кодекс. 

 

Членовете на правната комисия утвърдиха предложенията на " Възраждане " и Българска социалистическа партия съставът на Централната изборна комисия  да се усили от 15 на 25 души.

Депутатите одобриха още да бъде отстранен публичният съвет към ЦИК.

Правната комисия заличи избирателен регион " Чужбина " и усили броя на заявките, нужни за откриване на секции зад граница.

 

Депутатите в правната комисия отстраниха и електронното отдалечено гласоподаване като алтернатива, заложена в Изборния кодекс.  

 

Ново звено към ЦИК ще подкрепя провеждането и подготовката за машинния избор. 

 

Днес комисията прегледа общ законопроект на признатите на първо четене промени в Изборния кодекс, направени от „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Демократична България “ (ДБ). Предложението за въвеждане на гласоподаване с хартия и с машина е на „ Българска социалистическа партия за България “. Заседанието стартира в 14:30 часа.

Правната комисия одобри oще предлагането на „ Възраждане “ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народното събрание и да бъде в състав от 25 души.

Също по този начин комисията гласоподава да са нужни 100 заявки за разкриване на секция за гласоподаване в чужбина, а не както до момента – 40.

В началото на съвещанието народните представители от Демократична България и " Продължаваме Промяната " желаеха време да се срещнат с десетките оферти, направени сред първо и второ четене, както и да се сътвори работна група, с цел да се изчистят несъответствията, само че концепцията им не беше възприета.

 

По предложение на депутатите от ГЕРБ вместо контролните разписки, след гласоподаване машините ще пускат " бюлетини от машинно гласоподаване ", на които ще бъде отпечатан вотът на гласоподавателя. Те ще се печатат на специфична хартия със защитни знаци, от секционната изборна комисия ще ги подпечатват след гласуването, гласоподавателите ще ги слагат в специфична кутия, а след края на изборния ден комисията ще ги преброява. 

По време на дебата депутатите от Политическа партия направиха различно предложение – да се основат обособени секции единствено с хартиено гласоподаване. Техният брой не би трябвало да надвишава 15 % от общия брой на секциите в съответното обитаемо място. Така множеството секции ще останат с машинно гласоподаване, както е в този момент. Идеята обаче беше отхвърлена.

От Движение за права и свободи настояха да отпаднат незабавно „ машините мадуровки “, както се изрази депутатът Хами Хамид, и за идващите избори да остане единствено хартията. За в бъдеще Движението изиска да се закупят нови машини – не със сензорен екран, както сегашните, а такива, които поемат и броят хартиени бюлетини. По въпроса какво ще се прави с устройствата, които имаме, Хамид с подигравателен глас изясни: „ От цяла Европа ми звънят сътрудници, чули са, че имаме супер машини, желаят да ги купят. Може би ще създадем търг. “ И това предложение не беше утвърдено.

От Министерски съвет се готвят да обезпечат към 12 500 камери за видеонаблюдение, по отношение на изборния развой, до момента не ги е имало, сподели по време на съвещанието ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който посочи, че това му е било споделено от представители на държавното управление. Той добави, че записите съставляват огромен размер и може би ще се сътвори проблем къде отива този масив информация.

През 2021 година беше призната смяна в Изборния кодекс, съгласно която Централната изборна комисия дефинира изискванията и реда за видеонаблюдението на преброяването на гласовете в секционните изборни комисии, а техническото обезпечаване на видеонаблюдението се прави от Министерския съвет.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР