Правната комисия на парламента прие повторно промените в Изборния кодекс.

...
Правната комисия на парламента прие повторно промените в Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс

Правната комисия на Народното събрание одобри наново измененията в Изборния кодекс. Народните представители разискаха указа на президента Румен Радев от 14 декември за връщане за ново разискване на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, признат от Народното събрание на 2 декември т.г., заяви Българска телеграфна агенция.

Предстои разглеждане на ветото на президента в пленарната зала. В поддръжка на признатите промени в изборното законодателство гласоподаваха 12 народни представители, " срещу " бяха 11, въздържали се нямаше.

В началото на този месец Народното събрание одобри промени в Изборния кодекс. Беше върната опцията да се гласоподава по желание - с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в " тъмни стаички ". Бюлетините от машинното гласоподаване да се броят от секционните изборни комисии дружно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се ползва към този на комисията, бяха част от признатите промени.

Проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента, показа претекстовете на президента за наложеното несъгласие, като означи, че възраженията на Румен Радев са единствено по обособени разпореждания. Възраженията на президента са главно против признатите промени в метода на гласоподаване, разписките от машинния избор и достъпа до изходния код, във връзка със сигурността на гласуването.

Според Милен Матеев от „ Продължаваме Промяната “ непровокираното променяне на изборните правила унищожава доверието на жителите в изборния развой.
„ Демократична България “ се оповестиха в поддръжка на ветото на президента, като Надежда Йорданова разяснява, че президентът е напомнил на народните представители, че в своята законодателна активност те би трябвало да се водят от публичния интерес и правилата заложени в Конституцията.

Александър Николов от „ Български напредък “ съобщи, че неговата парламентарна група поддържа ветото на президента. Имаме финален късмет да компенсираме позволения недостиг, да се одобряват измененията без претекстове и диспути, уточни той и добави, че има риск от приемане на противоконституционен Изборен кодекс. Според него, в този си вид, Изборният кодекс слага под риск тайната на вота.

Ние няма да подкрепим ветото, тъй като считаме, че този кодекс е изработен, с цел да улесни българските жители, да усили изборната интензивност и да направи фактически почтени избори, разяснява Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР