Правна комисия прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на ГЕРБ.

...
Правна комисия прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на ГЕРБ.
Коментари Харесай

Правната комисия прие идеята за спец главен прокурор

Правна комисия одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на ГЕРБ. С измененията се вкарва фигурата на прокурор, който ще проверява основния прокурор.

Искаме да отговорим на упованията на жителите и на нашите европейски сътрудници за опцията да се проверява основния прокурор при вероятно осъществяване на закононарушение, изясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Прокурорът, който ще проверява основния прокурор, ще се избира от Висш съдебен съвет. Той би трябвало да бъде номиниран от най-малко шест члена на прокурорската гилдия. Предлага се мандатът му да е седем години. Християн Митев от Оперативна програма поддържа плана поради упованията на българските жители.

От прокуратурата считат, че основаването на сходна фигура не е наложителна. И съгласно в този момент настоящото законодателство има опция основният прокурор да бъде разследван. Няма спънка обвинител номер едно да бъде разследван. Прокуратурата е работила по всички сигнали, които досега са постъпвали против основния прокурор.

На полемиката мнението на прокуратурата беше показано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова.

Кой ще проверява проверяващият прокурор, попита социалистът Филип Попов. Атакистът Явор Нотев подлага на критика законопроекта - счита, че той не е необходим. Категорично съм срещу сходен законопроект, посочи Нотев.

Тодор Байчев от Българска социалистическа партия предвижда, че ще се възпроизведе изборът на основния прокурор. Както той изясни - тези, които са избрали Иван Гешев, в този момент ще изберат Гешо Иванов .

Славен е този мандат на Народното събрание, и съгласно Крум Зарков, който посочи, че човек, в случай че следи дебатите, ще получи преплитане на мозъка . Когато не можеш да реформираш една институция, създаваш друга, счита аленият народен представител.

Бившият зам.-вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Красимир Ципов уточни, че сред първо и второ четене ГЕРБ ще създадат оферти за промени за метода на номиниране на този прокурор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР