Правна комисия обсъди шест проектаЦИК да се назначава с указ

...
Правна комисия обсъди шест проектаЦИК да се назначава с указ
Коментари Харесай

Гласуват изборен кодекс за една нощ

Правна комисия разиска шест плана
ЦИК да се назначава с декрет на президента, оферират от партията на Трифонов

Няма подготвеност за е-вот

Изборен кодекс не се приема за една нощ. Това съобщи ръководителят на 45-ото Народно заседание Ива Митева по време на първото съвещание на правна комисия в Народно събрание. За разискване бяха препоръчани 6 плана. Мая Манолова и адв. Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!” участваха с авторски промени.

Ива Митева напомни, че промени в съществени алинеи не може да се вършат една година преди изборите. Тя бе безапелационна, че със законопроекта си за мажоритарно гласоподаване в два тура ГЕРБ желаят да ги провокират. “Категорично желая да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, само че не по този начин”, съобщи Митева. Нейната партия - Има Такъв Народ ще запише, че пропорционалната изборна система ще се ползва до първите постоянни избори за Народно събрание.

Атанас Славов от “Демократична България” съобщи, че от дебатите схваща, че към момента не е време да се одобряват текстове за отдалечено гласоподаване и гласоподаване по пощата.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид също се съгласи, че законодателство не се приема за една нощ, което важи и за изборните правила. Трябва да бъдат сменени тези изборни правила, към които има много по-широк консенсус, да не се трансформират технологията на гласоподаване и политическата система като метод на гласоподаване, акцентира Хамид.

Движение за права и свободи ще поддържа видеонаблюдението на изборите, увеличение на изборните секции в чужбина и машинното гласоподаване.

От “Има подобен народ” са внесли два законопроекта и оферират изборните секции отвън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско посланичество или при съществуване на не по-малко от 40 гласоподаватели, подали заявление. От партията на Слави оферират ЦИК да се състои от 15 членове и да се назначава с декрет на президента след обществени съвещания. Групата на “Демократична България” е срещу това президентът да назначава ЦИК.

Партиите на митинга търсят максимален герой против ГЕРБ
Пълна лудница в Народното събрание
“Росенец” влезе в две подписки

В третия работен ден на 45-то Народно заседание закипя неправилен труд. Час и половина най-малко лишиха политическите заявления, в които така наречен “партии на протеста” и Българска социалистическа партия спориха за това, кой е бил по-редовен участник в дните на недоволството през лятото. Както и препирня, коя от новите обединения е максимален герой против ГЕРБ. “Няма политическа партия, която да желае да се допре даже до ГЕРБ. Всеки в тази зала, който е отвън ГЕРБ, би трябвало да знае, че в случай че гласоподава каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде изменник към гражданското общество, тук няма поле за размисъл”, сподели зам.-председателят на “Има подобен народ” Тошко Йорданов.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изясни от трибуната, че в предходния мандат алената парламентарна група е желала пет пъти избор на съмнение на държавното управление на Бойко Борисов. А в този момент новите партии в пленарната зала не желаят “протегната ръка на Българска социалистическа партия против модела ГЕРБ”.

“Ние казахме, че желаеме смяна, а това значи, че би трябвало да се детронира ГЕРБ от властта”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Изведнъж се оказа, че има не едно, а две оферти за основаване на комисия за “Росенец”. Докато от “Демократична България” събираха подписи за анкетна комисия за случая с резиденцията на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, от ГЕРБ оповестиха, че към този момент са събрали нужните 48 парафа. Но незабавно бяха упрекнати от ръководителя на Демократична България Христо Иванов, че са им откраднали поръчката за “Росенец”.

Някои от новите депутати пък се чудеха, за какво би трябвало да се образува анкетна комисия за “Росенец”, в случай, че плажът на “Росенец” към този момент публично е плаж и е в кадастралната карта като крайбрежна плажна линия, откакто дефинитивно на 11 март т. година Върховният административен съд остави в действие определението на Бургаския административен съд по проблема.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР