Правителството взе решение за прехвърляне на дейността по осигуряване на

...
Правителството взе решение за прехвърляне на дейността по осигуряване на
Коментари Харесай

Правителственият авиоотряд ще осигурява спешна медицинска помощ по въздух

Правителството взе решение за прекачване на активността по обезпечаване на незабавна здравна помощ по въздух от комерсиалното сдружение " България Хели Мед Сървиз " към държавния авиационен оператор, т.е. към държавния авиоотряд.

Това сподели на конференция служебният министър на превоза и известията Христо Алексиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По думите на министър Алексиев, в случай, че тази активност касае живота и здравето на хората, тя би трябвало до бъде осъществявана от страната, от държавна конструкция, а не от комерсиално сдружение. " Нямаме време за опити ", безапелационен е той.

Алексиев изясни, че решението е взето след доста съществени разбори. „ Това, което считаме, е, че държавният авиоотряд, който има дълготраен опит в осъществяване на полети в летателна валидност, е удачната конструкция, която би трябвало да бъде надградена и да прави тази услуга “, означи той и добави, че държавният авиоотряд има доста добре построена организационна конструкция, логистика, доста съществени специалисти и опит.

„ Не може едно новорегистрирано сдружение да извършва тази активност. Пак споделям, това е безспорен държавен приоритет, тъй като касае живота и здравето на хората, по тази причина страната напълно поема този ангажимент “, акцентира Алексиев.

Спешната здравна помощ по въздух се обезпечава и финансира от страната и ще бъде налична за всички български жители, а също по този начин и безвъзмездна. „ Затова имаме вяра, че с тази стъпка ние надграждаме този развой, който е от изключителна значимост, с тази стъпка ние осигуряваме по-бърза реализация на така наречен план HEMS “, сподели още транспортният министър, като добави, че служебното държавно управление желае България да има незабавна здравна помощ по въздух още доникъде на т.г.

Той съобщи, че осъществяването на услугата HEMS не е просто доставката на хеликоптери, а е нужна доста комплицирана логистика и по обезпечаване на бази и хеликоптерни площадки, образование на медицински екипи и на летателен състав.

Министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев заяви, че през вчерашния ден е взето решение за закупуване на 6 хеликоптера по ПВУ, което е подписано и от италианска страна (фирмата „ Леонардо “) и от Министерство на здравеопазването, като първият хеликоптер ще го имаме още на 15 декември, а останалите до 2025 година

Меджидиев уточни, че със взаимните старания на цялата страната под управлението на президента с изключение на служебното държавно управление, всички ведомства са мобилизирани за това да имаме въздушна незабавна помощ. „ Още преди приемането на първия хеликоптер, който чакаме, че по друга стратегия още в средата на годината ще имаме такива, ние ще бъдем безусловно подготвени с подготвени медицински екипи, водачи, хангари, площадки в лечебните заведения, където да могат да кацат и да се приключва целият този развой, организация на сериозен координационен център, който да ръководи тези полети и да координира дейностите на наземната и въздушната незабавна здравна помощ “, изясни той.

Алексиев съобщи, че няма спомен последното постоянно държавно управление да е направило нещо, обвързвано с обезпечаването на незабавна здравна помощ. „ Просто в края на мандата си сътвори това сдружение, може би избрани хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един ръб. Оттам нататък аз дадох задоволително време да се провежда, до ден-днешен няма резултат “, посочи той.

Хеликоптерите ще бъдат позиционирани в София, в региона на Безмер, авиобаза „ Чайка “ до Варна, както и в Долна Митрополия, тъй като там има построена инфраструктура, само че редом се работи и за построяването на нова.

На въпрос, обвързван с изплащането помощи на хора с изминал ТЕЛК, Меджидиев отговори, че има огромно усложнение, само че още при започване на идващия месец ще стартира изплащането, като акцентира, че персонално той е дал заповед данните да бъдат трансферирани. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР