Правителството впряга ресурс в порядъка на милиарди – 4,5 млрд.

...
Правителството впряга ресурс в порядъка на милиарди – 4,5 млрд.
Коментари Харесай

Нови финансови мерки срещу кризата, Горанов впряга ресурс от 4,5 млрд. за самоосигуряващи се и малки и средни предприятия


Правителството впряга запас в порядъка на милиарди – 4,5 милиарда лв. за подкрепяне на физически лица, самоосигуряващи се, дребни и междинни предприятия, които да понесат шока от рецесията.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция в Министерски съвет с присъединяване на премиера Бойко Борисов.

Горанов показа следващия пакет от финансови ограничения за справяне с икономическите последици от епидемията от ковид.

Физически лица, наранени от епидемията и изключителното състояние, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще би трябвало да имат работни най-малко 5 работни дни през март, с цел да получат право да аплайват за безлихвен заем.

Самоосигуряващи се лица, прекратили активност или имат спад на приходите, имат право да кандидатства за заеми до 4500 лв., безлихвен, с гратисен интервал от 12 месеца и период за издължаване до 5 години.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предварително без наказателна рента.

Те могат да аплайват пред 12 търговски банки.

Вторият инструмент е заеми за обезпечаване на ликвидност на дребни и междинни предприятия – до 300 хиляди лв.. Българската банка за развиване (ББР) ще ги ръководи през комерсиалните банки.

Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие по отношение на същото на миналата година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лв. за дребни и междинни предприятия с гратисен интервал и лихвена дотация. Този инструмент към този момент е наличен през Първа капиталова банка (ПИБ). 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР