Правителството вече е с ясен състав, но новият бюджет беше

...
Правителството вече е с ясен състав, но новият бюджет беше
Коментари Харесай

За и Против съкращенията на държавни служители

Правителството към този момент е с явен състав, само че новият бюджет беше отсрочен за приемане за януари следващата година. Засега от обществените диалози е ясно, че ще се покачат, минималната работна заплата, майчинството за втората година и пенсиите. Все още бъдещите ръководещи отхвърлят потребността от нов 10-милиарден дълг, какъвто беше заложен в плана за бюджет на служебния кабинет, само че все пак чакат 4.5% недостиг. На глас беше изговорена и поръчката за 15% съкращения в бюджетната сфера.

От КНСБ оповестиха, че са подготвени на митинг, в случай че има 15% съкращения на държавни чиновници. Според тях освобождението на 30 000 души ще усили шоково безработицата и ще натовари обществената система.

30 000 души са сега 1/5 от общото ниво на безработните в цяла България. Това е шоково повдигане. Първоначалните диспути бяха 30 000 до края на мандата, в този момент станаха до идната година, сподели Любослав Костов - шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Информацията за бъдещи съкращения разгласи съпредседателят на " Продължаваме промяната " и препоръчан от тях за финансов министър Асен Василев. В същото време политическата групировка даде поръчка за увеличение на броя на министерствата.

В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските ръководещи, както и предходните, прочее, по този начин и тези, които се чака да дойдат и да спрат да лъжат, че ще понижат още повече държавната администрация. Няма накъде, сподели Ваня Григорова - стопански консултант на КТ " Подкрепа ".

Работодателите се оповестиха " за " концепцията да бъдат съкратени държавни чиновници.

Една трета от тези 30 000 души в действителност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен приход - пенсия. Може би 1/3 са незаети места, тъй че тези, които биха били дейно съкратени са от порядъка на десетина хиляди, сподели Васил Велев - ръководител на АИКБ.

КНСБ и КТ " Подкрепа " се оповестиха и срещу удължение на мярката за понижено Данък добавена стойност от 20% на 9% за някои артикули и услуги до края на пандемията.

Там главната концепция е да се удължи мярката за диференцирано Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, защото сега към този момент най-малко 250 млн. лева са изгубени, с това продължение най-вероятно още толкоз, сподели Любослав Костов - шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Междувременно от Българска социалистическа партия възразиха против текстове в съдружното съглашение, касаещи обществената сфера. Лидерът на партията провокира незабавна среща на възможните съдружни сътрудници. След нея Корнелия Нинова увери, че няма повече неясноти и несъгласия по обществения пакет в документа.

Уточнихме всичко в законодателната стратегия. Да, както споделих сутринта, ние имахме забележки по законодателната стратегия в обществената сфера, само че всичко е решено и е ситуирано в бюджетирането за следващата година, сподели Корнелия Нинова - водач на Българска социалистическа партия за България.

Как ще продължи общественото партньорство сред новите ръководещи, работодателите и синдикатите - ще покажат идващите седмици, не доста леки, както нееднократно подчертаха в анализите си политически и стопански наблюдаващи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР