Правителството в Скопие още през 2008 г. е било склонно

...
Правителството в Скопие още през 2008 г. е било склонно
Коментари Харесай

Уикилийкс: Още през 2008 г. Скопие е приемало името Северна Македония“

Правителството в Скопие още през 2008 година е било склонно да одобри името „ Република Северна Македония “ при изискване, че бъде приета македонска еднаквост и македонски език. Това оповестява атинският в. „ Катимерини “, базирайки се на поверителна грама на посолството на Съединени американски щати в Република Македония, оповестена от уеб страницата Уикилийкс, съобщи Българска телеграфна агенция.

По създание отчетът разкрива, че главните цели на Република Македония в договарянията с Гърция не са се трансформирали изключително през последното десетилетие и в известна степен са реализирани с подписването на Преспанското съглашение през юни тази година, разяснява гръцкият вестник.

Грамата на посланика на Съединени американски щати в Скопие Джилиан Милованович, озаглавена „ Македония/Гърция: От какво се нуждаят македонците за разрешаване на казуса с името “, е с дата 29 юли 2008 година и показва изводите й от диалозите, които тя е водила с президента Бранко Цървенковски и министър-председателя Никола Груевски.

Главната разлика сред позицията на македонското държавно управление през 2008 година и Преспанското съглашение е, че измежду задачите на Скопие през 2008 година е да използва конституционното си име „ Република Македония “ за вътрешни цели, на паспортите, на етикетите на продуктите си и в двустранните връзки със страните, които признават това название.

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия Кириакос Мицотакис насочи през вчерашния ден рецензии към ръководещите, че „ се пробваха да показват като триумф едно извънредно нездравословно за Гърция съглашение, като удовлетвориха всичко, което желаеха през годините от Скопие “.

Външният министър Никос Кодзиас отхвърли рецензиите с думите, че Мицотакис „ възприема лъжливите уверения “ на някогашния македонски министър председател Никола Груевски. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР