Правителството в оставка на Кирил Петков, както и служебните кабинети,

...
Правителството в оставка на Кирил Петков, както и служебните кабинети,
Коментари Харесай

Чобанов за Петков: Подценена инфлация, рекорден внос и липса на усет за държавност

Правителството в оставка на Кирил Петков, както и служебните кабинети, в които Петков и Асен Василев ръководеха икономическия блок, подцениха инфлацията. Без да се промени бизнес средата и да се сътвори някаква предвидимост във връзка с цените на силата, мощен стопански напредък е неосъществим. Вносът е по-голям от износа с 4,6 милиарда лв., което е един доста висок търговски недостиг и той ще продължи да се усилва. Скандалът с „ Джемкорп “ сподели, че кабинетът в оставка няма нюх за това, какво съставлява страната и какво значи отбрана на националната сигурност.Това съобщи в изявление за БГНЕС Петър Чобанов, народен представител от Движение за права и свободи и някогашен министър на финансите.

Чобанов уточни, че ръководещите са подценили сигналите за инфлацията, които съществуваха още предходната година.

„ През септември 2021 година в 46 Народно заседание зададох въпрос за ограниченията, които служебното държавно управление мисли да предприеме във връзка с инфлацията. Този въпрос бе ориентиран към икономическия екип на държавното управление Кирил Петков и Асен Василев, които след това станаха министър председател и вицепремиер и министър на финансите. Тогава отговорът подценяваше инфлация и опцията тя да се форсира “, напомни финансистът.

Още при започване на тази година Институтът по стопанска система и политики към УНСС, в който Чобанов взе участие, е излязъл с прогноза за икономическия напредък и инфлация, която се различавала от тази на държавното управление: „ Ние бяхме планували над 11% инфлация по европейска методология. Тогава имаше сигнали, че геополитическата обстановка може да се утежни, само че войната в Украйна към момента не беше почнала. Но даже тогава нашите данни бяха за съвсем два пъти по-висока инфлация от тази, която даваше кабинета “, сподели някогашният финансов министър. На 23 февруари Асен Василев даде обещание, че инфлацията няма да бъде двуцифрена и ще е малко по-висока от тази в Европейски Съюз. Тя ще бъде на равнища от 5,6%. Последната прогноза на Българска народна банка е за инфлация от 15% и стопански напредък от 1,9%.

„ Нищо не се свърши през цялото това време, с цел да се предотврати инфлацията да влезе в цените на производителите, а оттова в потребителските цени. По тази причина в този момент следим по какъв начин тя доближава все по-високи и по-високи стойности “, съобщи Чобанов.

По отношение на икономическия напредък още веднъж нищо не е направено за възстановяване на бизнес средата.

„ Без възстановяване на бизнес средата, без смяна на регулациите в посока тяхното облекчение, без основаване на някаква предвидимост за бизнеса във връзка с енергийните цени – както
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР