Правителството в момента работи за това да няма остър скок

...
Правителството в момента работи за това да няма остър скок
Коментари Харесай

Петков: След мораториума няма да има остър скок в цената на тока

Правителството сега работи за това да няма изострен скок в цените, които сега са замразени поради наложения до края на март 2022 година мораториум върху смяната на цените на тока, парното и водата. Това съобщи министър председателят Кирил Петков преди началото на държавното съвещание в четвъртък, на което ще бъдат утвърдени обезщетенията за бизнес потребителите поради скъпия ток, на бита и на топлофикациите поради скъпия газ.

Петков напомни, че до момента в който има мораториум, сметките на битовите консуматори на ток и парно не се подвигат.

" По-високата цена, която някои от потребителите сега виждат, е на база новите цени, които бяха поставени през предишното лято. Няма нови цени за битовите консуматори. В момента работим доста старателно за това, когато махнем мораториума, да няма никакъв изострен скок в тези цени ", съобщи Петков.

Миналата неделя той също увери, че всичко е под надзор и, до момента в който пък финансовият министър Асен Василев позволи вероятността въобще да няма повдигане на цените. Той не посочи по какъв начин ще се реализира това, до момента в който съгласно ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов задържането на сегашните равнища на цените на тока може да стане.

Изчисленията регулатора бяха за от януари, а на парното приблизително с 12.8%, само че за София с близо 30 на 100. Процедурата обаче бе прекъсната поради мораториума. Според Иванов това ще прибави нови към 5 % върху цените, които КЕВР бе подготвила.

" Бизнесът е обезщетен със 110 лева от бюджета за ноември месец, със 130 лева за декември месец. Сложили сме таван до 250 лева, според от пазарните цени, по механизма, който през днешния ден ще обсъдим, за януари ", разяснява Петков в четвъртък пред членовете на Министерския съвет. Той изясни, че държавната помощ за бизнеса за месец декември ще влезе в сметките за електричество, които компаниите ще получат при започване на февруари.

" Да се успокоят всички, че цените, които ще заплащат за ток, ще бъдат понижени в идната им сметка, за газа - по същия метод. Имаме помощи, които и за декември, и за януари ще се отразят в сметките, които ще се видят при започване на февруари ", увери Кирил Петкова.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР