Правителството в Мадрид обаче остава твърдо против независимостта. Лидерите на

...
Правителството в Мадрид обаче остава твърдо против независимостта. Лидерите на
Коментари Харесай

​90% от гласувалите казаха да на отделянето на Каталуния

Правителството в Мадрид обаче остава твърдо срещу независимостта. Лидерите на районното държавно управление в Каталуния се събраха на изключителна среща. Премиерът Пучдемон прикани за интернационално ходатайство при уреждането на рецесията. Протестите по улиците на Барселона не престават и в този час.

 © Българска телеграфна агенция
" Срамота ", " ние гласувахме ", " Махайте се, окупатори " - с тези думи хиляди каталунци настояха желанието им за самостоятелност да бъде зачетено. Протестите продължиха през цялата минала нощ. Продължават и през днешния ден.

Каталунското районно държавно управление се събра на изключителна среща в търсене на решение на рецесията. Каталунският министър председател Карлес Пучдемон е безапелационен - хората ясно за декларирали, че желаят самостоятелност от Испания. По думите му, това е зелена светлина за задействане на процедура по едностранно обособяване от Испания.

Гняв има освен поради възбраната за референдум, само че и поради невижданата приложимост на мощ против гласоподавателите. Ранените са близо 900, четирима са в тежко положение.
Карлес Пучдемон, министър председател на Каталуния: Първото и най-важно решение, което взехме, е да създадем специфична комисия, която да проверява нарушаването на човешки права в Каталуния. Настояваме полицейските елементи неотложно да се изтеглят. Трябва да бъде комплициран завършек на тези репресивни дейности. В тази страна митинги се организират от години и в никакъв случай до момента не е имало сходна демонстрация на мощ против стачкуващи.
Тази обстановка няма да бъде решена без ходатайство. Трябва трета страна на интернационално ниво да се намеси, с цел да реализираме някакво решение.

Каталунският министър председател също срещнал усложнения с гласуването. Първоначално той трябвало да отиде до изборна секция в Жирона, само че кортежът му бил преследван от полицейски хеликоптер. Прибегнали до ловкост - кортежът влезнал в тунел, където каталунският водач се трансферирал в различен автомобил.

Обида измежду жителите на самостоятелния район и гневни заглавия на каталунския щемпел. " Метеж ", " Испанското държавно управление потъпка 1 октомври ". Това са единствено част от заглавията през днешния ден.
Франсиска, продавачка: Правителството трябваше да реагира, само че не беше редно това, което направиха Националната армия и полицията. Недопустимо е, че удряха възрастни хора и деца, просто тъй като са в изборна секция. Едуардо, продавач: Аз съм на 70 години, помня диктатурата. Това беше същото. Управляващите са наследници на режима на Франко. Не желаят да се откажат от Каталуния, която за тях е като дойна крава. Осигуряваме им доста пари и е обикновено да желаят да попречат на отцепването. Но това, което стана през вчерашния ден, беше безпорядък, беше смут, ударихме дъното.
Окончателните резултати от референдума би трябвало да бъдат подготвени най-късно на следващия ден. Регионалното държавно управление в Барселона обаче към момента не оповестява по кое време те ще бъдат импортирани в Народното събрание в Мадрид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР