Правителството в Атина може и да е ново след изборите

...
Правителството в Атина може и да е ново след изборите
Коментари Харесай

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на Северен поток-2


Правителството в Атина може и да е ново след изборите на 7 юли, само че външната политика, която Гърция следва през последните години, остава без смяна, разясняват в редакцията на немския вестник Junge Welt в публикация, отдадена на развиването на формата " 3+1 " в Източното Средиземноморие като опция на „ Северен поток-2 “, съобщи Агенция Фокус.

Срещата на министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и Съединени американски щати, извършена в Атина в сряда, имаше за цел да способства за развиването на плана за газопровода Eastmed, който да доставя гориво от богатите залежи в Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция към Италия. Новото гръцко държавно управление удостоверява доближаването си с Израел и предлага на Вашингтон опцията да показа опция на горещо оспорвания газопровод „ Северен поток-2 " през Балтийско море.

Миналата седмица комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати одобри законопроект, който ще държи Съединени американски щати виновен за „ Защита на европейската енергийна сигурност “. Ключовият въпрос е опасността от наказания против компании от Европа, които поставят тръби за газопроводите „ Северен поток-2 “ и „ Турски поток “. Така държавното управление на Съединени американски щати няма да може просто да забрани вноса на газ от Русия, без да обезпечи жизнеспособна опция, най-малко в бъдеще. Вносът на полутечен природен газ от Съединени американски щати през плануваните терминали във Вилхелмсхафен и Брунсбютел трябваше да обезпечи тази опция, макар че е потвърдено, че той е доста по-скъп от естественото гориво, доставяно по газопровода. Eastmed предлага тъкмо тази опция - само че едвам след 2025 година

На първата конференция участваха гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, както и неговите сътрудници от Кипър и Израел Йоргиос Лакотрипис и Ювал Щайниц. Поканен беше и Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни запаси на Държавния департамент на Съединени американски щати, който организира обособена среща с Хацидакис преди конференцията.

Според гръцкия ежедневник Kathimerini конференцията е „ обръщение към Турция “ за неотложно преустановяване на „ противозаконните сондажи за газ “ край крайбрежията на Кипър. Вероятно известието не е пристигнало. Едновременно с конференцията Анкара продължи с провокативната си тактичност и изпрати трети турски проучвателен транспортен съд край крайбрежията на Кипър. „ Явуз ", съпроводен от турски военни кораби, към този момент доближи на дълбочина 710 метра в изследванията си, оповестиха в сряда държавната осведомителна организация Anadolu и CNN Türk.

Турция има край Кипър още два кораба.
Остава да разберем дали Вашингтон ще отговори на опасността на Анкара. С конкуренцията от Eastmed, Съединени американски щати към този момент възнамеряват да приложат наказания против участващите в „ Северен поток-2 “. Те са ориентирани по-специално към операторите на корабите, които поставят тръбите в Балтийско море. Може да бъде наложена възбрана за влизане в Съединени американски щати на техните мениджъри и съществени акционери, а активите им в страната може да бъдат замразени. Корпорациите, участващи в плана, може значително да бъдат изключени от американските финансови пазари.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР