Правителството утвърди Националната здравна карта на България. Чрез нея се

...
Правителството утвърди Националната здравна карта на България. Чрез нея се
Коментари Харесай

Утвърдена е Националната здравна карта

Правителството утвърди Националната здравна карта на България. Чрез нея се дефинират и възнамеряват на териториален принцип потребностите на популацията от налична извънболнична и болнична здравна помощ и се реализира националната здравна политика.

Това оповестиха от държавната пресслужба.

Основната цел на Национална здравна карта е структурата на здравната мрежа да се приспособява към потребностите на популацията, гарантирайки на всеки български жител равнопоставен достъп до здравни услуги.

С Картата е избрана потребността от лекари, лекари по дентална медицина и експертите от професионално направление „ Здравни грижи “ в извънболничната здравна помощ. Определени са също потребностите от кревати за болнично лекуване, медицинските действия по типове и равнища на подготвеност за всички области, както и нужните високотехнологична здравна инсталация и високотехнологични способи за диагностика и лекуване.

Елемент на Националната здравна карта е и Картата на системата за незабавна здравна помощ, съдържаща броя, местоположението и регионите на обслужване на структурите за незабавна помощ. При установяване на регионите на обслужване на филиалите за незабавна здравна помощ е взето поради допустимо най-краткото време за достъп до и от съответното обитаемо място, без оглед административното разделяне на областите.

В областите, в които броят на болничните кревати надвишава потребностите на популацията, Националната здравноосигурителна каса ще подписва контракти с лечебни заведения по критерии и по ред, избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето.

Чрез Националната здравна карта се усъвършенстват механизмите за обмисляне на медицинските действия и се основават условия за заслужено разходване на финансовите средства на здравноосигурителната каса, съгласно потребностите на националната система на опазване на здравето.

Документът е направен с присъединяване на необятен кръг представители на заинтригуваните страни – здравни институции, общини, съсловни и пациентски организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР