Правителството трябва да остане стабилно и единно. Това заяви пред

...
Правителството трябва да остане стабилно и единно. Това заяви пред
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството трябва да остане единно

Правителството би трябвало да остане устойчиво и единно. Това съобщи пред БНР водачът на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова след избирането на новия министър на защитата Драгомир Заков. 

" Очаквам да дадем знак за непоклатимост, в този миг да сме мощни, да подготвим страната за последствията от войната, държавното управление да е единно. Преценката за промяната на военния министър е в ръцете на " Продължаваме промяната ", уточни тя.

Нинова отхвърли обвиняванията, че Българска социалистическа партия е сложила ултиматум за отменяне на кандидатурата на първичната номинация за поста Тодор Тагарев. 

" Ще се огранича с това, че сме си споделили мнението за тази промяна и явно господин Петков се е съобразил с това ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

След няколкочасови кавги в Народното събрание Драгомир Заков, досегашният непрекъснат представител на България в НАТО, беше определен за нов министър на защитата на мястото на Стефан Янев.

Той беше определен със 184 гласа „ за “ и 33 въздържали се. Кандидатурата му беше подкрепена от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Движение за права и свободи се въздържаха, а партия " Възраждане " не взе участие в гласуването.

Извънредното съвещание на Народното събрание, което стартира в 11 часа, разиска и одобри план на решение за лични промени в Министерския съвет, откакто в  понеделник министър председателят Кирил Петков изиска оставката на сегашния министър на защитата Янев. 

Пред депутатите премиерът Кирил Петков разгласи претекстовете, с които предлага тази смяна.

„ Мотивите за оставката са, че никой министър на това държавно управление няма право да прави лична външна политика през Facebook.Такива самодейни изявления, че в случай че аз не съм министър, това държавно управление може да не е устойчиво, няма по какъв начин да се търпят “, уточни той.

По време на дебатите от Българска социалистическа партия заявиха, че ще подкрепят  Драгомир Заков за боен министър. Депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров съобщи, че в миг като днешния страната няма да бъде хвърлена в безпорядък и политическа рецесия.

„ Пред България стоят тежки провокации и тъкмо в този момент  е нужно мощно водачество, ясно болшинство и законно определени органи на държавно ръководство “, сподели той.

От Движение за права и свободи обявиха, че липсват ясни причини, с които се сменя военният министър. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи: „ В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да желаеме оставката на целия кабинет сега… Ясно заявяваме, че това държавно управление към този момент е нездравословно за страната, за демокрацията, за държавността “.

ГЕРБ дефинираха рокадата като директна интервенция на президентството в ръководството на страната. Депутатът Екатерина Захариева попита: „ Имате ли въобще съдружно съглашение, господин министър председател. Вчера и госпожа Нинова сподели, че работа на Политическа партия е кой ще бъде министър на защитата. Докога президентът Радев ще дефинира министрите във вашето държавно управление “.

Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “ стимулира поддръжката за промяната на министъра по този начин: 

„ Оценяваме приноса на военачалник Стефан Янев към Българската войска, визията му за рационализация, както и неговата експертиза. В обстановка, в която войната е на няколкостотин километра от границата ни обаче, е нужно държавното управление ни да приказва в един глас “.

По време на дебатите по кандидатурата на Заков пред Народното събрание жители демонстрираха в поддръжка на някогашния министър на защитата Стефан Янев и с гледище държавното управление на Кирил Петков да подаде оставка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР