Правителството тихомълком се готви да отложи за пореден път въвеждането

...
Правителството тихомълком се готви да отложи за пореден път въвеждането
Коментари Харесай

Стана ясно кога ще въведат електронните лични карти

Правителството тихомълком се готви да отсрочи за следващ път въвеждането на персоналните документи с електронна идентификация. Новата дата, на която ръководещите са се спрели, е 1 януари 2019 година Предишният кабинет на Бойко Борисов беше заречен документите с чип да станат действителност от началото на 2018 година, откакто не съумя да се оправи с тази задача до 1 януари 2017 година Този път смяната в съответните разпореждания на Закона за българските персонални документи се прокарва скрито - посредством преходните и заключителни разпореждания на план за ремонти в Закона за Министерство на вътрешните работи, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание на 22 август.

В претекстовете към законопроекта се припомня, че съществува " правна опция при предпочитание на заявителя персоналните карти, паспортите на българските жители, както и разрешителните за престояване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна еднаквост и дипломиран електронен автограф ". След което индиректно се признава, че заради закъснение в работата практическото й осъществяване ще стане допустимо най-рано след повече от година. " Към 1 януари 2018 година няма да бъде обезпечено построяването на техническата инфраструктура, която да направи допустимо реализирането на сигурна електронна идентификация и електронното засвидетелствуване на достоверност, които да се залагат в българските персонални документи.

Предвид това законово избраният период се удължава с една година ", изясняват сбито вносителите. Вероятността новата дата да се окаже последна не е изключително огромна, в случай че се вземат поради отлаганията до момента. Очакваше се въвеждането на картите да стартира през 2016 година, само че това не се случи поради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 година Министерство на вътрешните работи разгласи социална поръчка за " създаване, поддръжка и употреба на централизирана система за персонализиране на български персонални документи " за колосалната сума от 484 223 300 лева Буквално две седмици по-късно обаче я приключи точно поради прекомерно високата цена.

През май същата година беше признат дълго чаканият Закон за електронната идентификация. По персонално гледище на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна наредбата за вграждане на чипове в персоналните карти. Тогава ръководещите дадоха обещание да уредят въпроса в Закона за българските персонални документи. Чак през декември 2016 година бяха дефинитивно утвърдени законовите промени, които предвиждаха поетапното въвеждане на електронни персонални документи да започва от началото на 2018 година Сега се оказва, че и този период няма да бъде спазен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР