Правителството търси начин да улесни индексирането на цените по договорите

...
Правителството търси начин да улесни индексирането на цените по договорите
Коментари Харесай

Държавата търси начин да улесни индексирането на цените по договорите за строителство

Правителството търси метод да улесни индексирането на цените по договорите за строителство, предоставени по реда на Закона за публични поръчки (ЗОП). За задачата е належащо да се подобрят разпоредбите за това, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с представители на Камарата на строителите в България (КСБ). 

Премиерът чака съответни оферти в тази посока, направени взаимно от Камарата и Министерството на районното развиване и благоустройството. Той се ангажира въз основа на тях Министерският съвет да промени методиката за индексиране на към този момент контрактуваните цени. Правителството е готово също да предложи промени в Закон за обществените поръчки, в случай че това е належащо.  

Ще се търси опция финансовите средства за индексацията да бъдат заложени в централния бюджет за 2024 година, като се разпределят по обособените министерства – възложители на съответните поръчки за строителство.  

Премиерът изслуша и други претенции на представителите на строителния отрасъл, измежду които беше да не се понижават финансовите разноски. От бранша сигнализираха за дисбаланс сред правата и отговорностите на страните по договорите за публични поръчки, който е в интерес на възложителите. 

Браншът възрази против смяната в Закон за обществените поръчки, съгласно която мощно се лимитират застрахователните принадлежности (т. нар. " бондове " ) като гаранция за положително осъществяване на договорите за строителство. Това ще попречва дребните компании да вземат участие в търгове и ще понижи конкуренцията, аргументираха се представителите на КСБ. Според бранша Закон за обществените поръчки не регистрира спецификата на договорите за възлагане на строително-монтажни работи, което прави мъчно тяхното осъществяване. Затова от Камарата считат, че би трябвало да бъдат създадени типови контракти, които да възпроизвеждат правилата, залегнали в практиките на Международната федерация на инженерите-консултанти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР