Правителството стартира във вторник Програма Възстановяване в подкрепа на бизнеса

...
Правителството стартира във вторник Програма Възстановяване в подкрепа на бизнеса
Коментари Харесай

Кабинетът пусна гаранционната програма за кредити за бизнеса

Правителството започва във вторник Програма " Възстановяване " в поддръжка на бизнеса посредством гаранции от Фонда на фондовете, разгласи на брифинг служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Той показа банките, които към този момент са подписали програмата - " Пощенска банка ", Банка ДСК, ОББ, " Райфайзенбанк ", " Първа капиталова банка ". Те ще отпускат заеми на дребни и междинни предприятия, като обезпечението ще се подсигурява от страната на 80%, като другите 20% ще са риск за банката.

Договорите с банките са подписани и действително парите са при тях, сподели министърът, и добави, че от през днешния ден или най-късно до една седмица компаниите ще могат да аплайват за заем за възобновяване.

Условията за присъединяване са компанията да е дребна или междинна, да е оперирала в последните три години, като най-малко за една от тях би трябвало да е излязла на облага. Кредитът ще е в оптимален размер до 3 млн. лева Той ще се дава без поръчителство и ще е със период на погашение до 7 години, като първите 12 месеца ще са гратисен интервал. Лихвата ще е пазарна.

По този метод сполучливите бизнеси, които имат опция в този момент да влязат в интервала на възобновяване, ще имат ликвидността да го създадат, посочи министърът. Той добави, че програмата ще е потребна да вземем за пример за засегнатия от рецесията туристически отрасъл, тъй като банките мъчно отпускат заеми на потърпевши бизнеси без гаранции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР