Правителството си е прибрало онези 1.2 милиарда лева от набирателната

...
Правителството си е прибрало онези 1.2 милиарда лева от набирателната
Коментари Харесай

Гласове: Асен Василев си е прибрал 1.2 млрд. лв от сметката на МРРБ, за да скрие дефицит

Правителството си е прибрало тези 1.2 милиарда лв. от набирателната сметка към районното министерство, които внесе с разпореждане преди края на предходната година и счетоводният резултат е понижение на капиталовите разноски за тази година. Без тази поредна счетоводна операция бюджетът към края на февруари нямаше да приключи с остатък от един милиард лв., а с недостиг от 300 милиона лв., което е със 100 милиона повече по отношение на недостига предишния февруари.

„ Заради тази счетоводна интервенция през месец февруари 2024 година идващите месеци финансовите разноски ще са негативна големина “, разяснява специалист по обществени финанси, някогашен чиновник на финансовото министерство. Като цяло, задържане има в капиталовата стратегия на държавното управление, която беше показана като гордостта на този бюджет. Разходите за вложения за януари 2024 година са едвам 11 милиона лв., или с към 120 милиона по-ниски от същия интервал на 2023 година, когато действаше удължителен закон за бюджета.

Действието отразява неуспеха на финансовото министерство да извършва бюджета си и опит истината да се скрие колкото може по-дълго време. И до момента в който финансовият министър Асен Василев ни убеждава, че всичко е както би трябвало и вади данни към 19-о число на месеца (прецедент, следен до момента единствено в първия месец от министерстването на Симеон Дянков), бюджетът за следващ път се трансформира в стъкмистика, която не отразява правилно процесите в стопанската система.

Ако всички политически партии знаеха, че приходите не доближават, това щеше да е сигнал за разбор – приходната администрация ли не работи, или Асен Василев залага доходи, които са неизпълними.  От подробните данни за януари тази година виждаме, че приходите от Данък добавена стойност са единствено с 61 милиона лв. повече от тези за същия интервал на предходната и към момента са под равнището на януари 2022 година – с  45 милиона лв..

С дейностите си сега Василев внушава, че проблемите са в приходната администрация. Сливането на митниците и Националната организация за приходите отразява неодобрение, въпреки и то да не се признава обществено. Няма обаче никакво доказателство, че казусът ще се реши посредством уедряване. Говори се, че пробва да слее бургаската териториална дирекция на Национална агенция за приходите с тази в Пловдив и да влее великотърновската към тази във Варна. Отново деяние, чиято аргументация е неразбираема съвсем толкоз, колкото и резултатът от възможното й предприемане.

През есента на 2021 Народното събрание одобри първия бюджет на Василев, във последните му дни като длъжностен министър. През декември същата година, към този момент като постоянен министър, той пое отговорност и отхвърли проектобюджета на служебния министър Валери Белчев, с цел да прокара личен през февруари 2022 година и единствено пет месеца го актуализира към по-голям недостиг и в допълнение изтегляне на заеми (същото, което предложи Белчев, само че Василев се смяташе за популярен и не му повярва).

Бюджетът за предходната година завърши евентуално в границите на трипроцентовото ограничаване (да забележим какъв брой огромен ще е Брутният вътрешен продукт, като излязат резултатите), само че с цел да се случи това Василев обезкърви държавните енергийни сдружения, изтегли свръхдивиденти, откъдето можа, забави възобновяване на Данък добавена стойност и понижи настоящите разноски с три милиарда лв., оставяйки куп снабдители на държавните ведомства да си чакат парите през тази година. Нито един от плануваните му огромни приходоизточници обаче не се извърши. От Данък добавена стойност, от Данък „ Печалба “, видяхме трескави опити за три месеца да се компенсира несъблюдение, образувано през цялото деветмесечие преди този момент. И резултатите бяха напъване на системата, а не повишение на събираемостта. Извънредният му налог за облагане на газовия пренос накара другояче другарски настроената към нас Унгария съвсем да се причисли към съперниците ни и да наложи несъгласие върху присъединението ни към Шенгенското пространство.

Оказа се, че финансовото министерство е изтеглило и 2.1 милиарда лв. от Фонда за гарантиране на устойчивостта на енергийната система. Първо 1.3 милиарда, а след това още 840 милиона лв..

Всичко това наподобява повече на гаражна ликвидация и заплащане на разноски за парно със средства от спестовните влогове за обучение на децата в едно семейство, в сравнение с бюджетна процедура. Вместо приходите да се възнамеряват авансово, държавните предприятия, също както и частният бизнес да знаят какво ги чака и работата им да не се съпътства от държавно-генериран стрес, Асен Василев за следващ път скрива неспособността си да сформира и извърши бюджет по естествения метод, прехвърляйки проблемите върху частния бранш и разнообразни бушони в държавното ръководство.

Коментар на Стефан Антонов за „ Гласове “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР