Правителството ще търси варианти за подкрепа на земеделските сектори, пострадали

...
Правителството ще търси варианти за подкрепа на земеделските сектори, пострадали
Коментари Харесай

Търсят варианти за подкрепа на земеделците

Правителството ще търси разновидности за поддръжка на земеделските браншове, потърпевши от естествените бедствия и от войната в Украйна. За задачата ще бъде изработен разбор, на база на който с съответни причини ще бъдат препоръчани разнообразни разновидности за поддръжка на засегнатите браншове.

Това стана ясно след среща на премиера акад. Николай Денков с представители на Българска земеделска камара (БАК), Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Български фермерски съюз (БФС). В нея участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министрите на финансите Георги Клисурски и Ивайло Яйджиев.

Министър-председателят уточни, че тази година средствата за земеделие в бюджета са доста увеличени – с 500 млн. лева, достигайки 4,1 милиарда лева В същото време в аграрния бранш има усложнения.

„ Трябва да намерим пресечната точка и какво тъкмо дефинираме като сериозни зони в аграрния бранш, кои са най-пострадалите браншове и надлежно по какъв начин те би трябвало да бъдат подкрепени, без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики “, изясни акад. Денков.

Участниците в срещата се схванаха Министерството на земеделието и храните да образува две работни групи, в които от БАК и НАЗ да излъчат свои представители.

Първата ще направи обзор на цялата налична информация и ще работи по разновидностите за финансова поддръжка. Идеята е да се отговори на потребностите на тези стопанства, които имат нужда от поддръжка, с цел да могат да продължат активността си.

Втората работна група ще се концентрира върху законодателните промени, по които Министерство на земеделието и храните работи от месеци. С тях ще се обезпечи дълготрайна непоклатимост във всички браншове. Министър-председателят увери представителите на браншовите асоциации, че при започване на идната седмица ще се срещне още веднъж с тях. „ Секторът върви напред, само че може да се направи още “, акцентира акад. Денков.

Министър Вътев акцентира, че още от първия работен ден т.г. ведомството работи в посока по какъв начин в границите на бюджета за 2024 година да бъдат обезпечени средствата, които анализите демонстрират, че са нужни.

„ Ще продължим дружно с представителите на гражданска камара и на зърнопроизводителите. Убеден съм, че ще стигнем до резултата, който търсим “, съобщи министърът на земеделието.

В рамките на срещата министър-председателят акцентира, че с диалогичност могат да се намерят най-правилните решения. Акад. Денков напомни още, че държавното управление е изпълнило уговорките си по подписания септември м.г. меморандум сред държавното управление и земеделските производители.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР