Правителството ще разгледа възможните варианти за продължаване на помощта към

...
Правителството ще разгледа възможните варианти за продължаване на помощта към
Коментари Харесай

Търсят се варианти за продължаване на компенсациите към бизнеса

Правителството ще прегледа вероятните разновидности за продължение на помощта към бизнеса за сметките за електрическа енергия и в идващите месеци. Това заяви през днешния ден пред Нова министърът на енергетиката Александър Николов.

Изненадващото е, че тази стъпка към момента не била обсъждана с министъра на финансите Асен Василев, това предстояло да се случи, макар че най-малко от 10 дни е ясно, че войната в Украйна и глобите против съветския режим ще усилят в допълнение натиска върху цените на горивата и природния газ.

" Има няколко събития, които въздействат директно върху цената на електрическата енергия и природния газ. Едно от тях е спорът в Украйна. Планирането на обезщетенията за бизнеса би трябвало да бъде съобразено с подтекста на геополитическста обстановка. Ще бъде прегледана опцията за удължение на обезщетенията ", изясни през днешния ден Николов.

Според него, нямало никаква причина да се счита, че след отпадането на мораториума в края на месеца, цената на електрическата енергия ще увеличи фрапантно.

" Всички принадлежности ще бъдат приложени, с цел да няма повишаване към крайните консуматори. Евентуално удължение на мораториума е решение на Народно събрание, с което ние ще се съобразим ", акцентира той.

Най-накрая наподобява, че властта е осъзнала и че концепцията за диференциирана ставка за електричеството е вероятен вид, откакто дълго време отхвърляше да я одобри. Според Николов, този вид може да се употребява за поддръжка на " в действителност нуждаещите се ", само че и съобщи, че за задачата би трябвало формулировка на " енергийна беднотия ".

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и суматохата с количествата на горивата, Николов разяснява по този начин:

„ Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дълготраен проект хипотетично е допустимо цената на горивата да надскочи и 3 лева за литър. При преустановяване на спора в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се нужното, с цел да не се стига до спомагателен ценови скок”, посочи енергийният министър.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР