Правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна

...
Правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна
Коментари Харесай

Държавата ще продължи да отделя пари за желязната църква в Истанбул

Правителството ще продължи да поддържа активността на българската православна църковна община в Истанбул. Това увещание даде министър-председателят Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация, водена от ръководителя на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лиазе.

Членовете на настоятелството срещнаха премиера с дейностите по реставрацията на българската черква " Свети Стефан ". Уникалният стоманен храм е изцяло освежен след дълъг ремонт, финансиран от Истанбулската огромна община и община Фатих, както и от българската страна. Министър-председателят пое ангажимент да бъдат отпуснати в допълнение средства за вътрешното обзавеждане на църквата. Борисов получи покана да участва на тържественото разкриване и освещаване на обновената черква " Свети Стефан ", което е планувано за 7 януари 2018 година

Българската страна заделя от 1992 година годишно средства посредством бюджета на Министерството на външните работи за прехрана на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 година тази сума е 50 000 евро годишно. Независимо от тези средства, през последните пет години дирекция " Вероизповедания " към Министерския съвет е подкрепила ремонта и поддръжката на църковно-исторически монументи, стопанисвани от БПЦО – Истанбул, със 190 000 евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР