Правителството ще предложи на президента да освободи от поста председателя

...
Правителството ще предложи на президента да освободи от поста председателя
Коментари Харесай

Защо сменят шефа на ДАНС?

Правителството ще предложи на президента да освободи от поста ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " Димитър Георгиев. Това стана ясно на ексклузивен брифинг в Министерския съвет.

Мотивът за оставката е, че Георгиев дава учредения да се твърди, че работи политически стимулиран.

Минути откакто решението за Димитър Георгиев беше взето, министър председателят Стефан Янев разгласи претекстовете за желаното освобождение.

" С държанието си този ръководител сътвори казус, с което накърни престижа на службата и сътвори съображение да се счита, че той подхваща политически стимулирани дейности за една служба, която е деполитизирана по закон ", съобщи Янев.

Не стана ясно има ли връзка сред освобождението му и абсурда с подслушванията.

Пред Българска национална телевизия преди дни Янев разгласи, че Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са се дискредитирали с дългия отпуск и че службите би трябвало да работят в полза на обществото, а не за хипотетично непознати политически ползи.

" По отношение на другите ръководители на служби - когато вземем решение, ще ви осведомяваме съответно ", добави министър председателят.

Предложеният за нов началник на ДАНС Пламен Тончев е бил дълги години началник на районната дирекция на службата във Враца. Преди това е управлявал ГДБОП там: под негово управление е разрушена групата на Йордан Тонов, бележи триумфи в битката с наркоразпространението, разрушава корупционната скица на локалното ДАИ.

Премиерът Янев уточни, че критерият, освен за службите, а за всички високи управнически равнища в администрацията, за оставане на работа, ще е тяхната честност и професионализъм.

" Ако установяваме, че има проблем с тези данни, ще предприемем нужната промяна. Такива смени ще се вършат единствено на управнически равнища, хора, които не демонстрират професионализъм, които не демонстрират честност и ангажираност към длъжностите, които заемат. Всички останали жители, работещи в администрацията, да бъдат спокойни, не тръгваме да вършим чистки, пучове или не знам-още-какви съвременни думи ", посочи министър-председателят.

Янев отхвърли обвиняванията, че служебният кабинет се пробва да овладее страната.

" От нашите дейности по-скоро можете да извършите извода, че се опитваме да освободим страната от незаконосъобразни практики и дейности ", разяснява той.

По закон новоназначеният ръководител на ДАНС би трябвало да довърши мандата на предварително освободения. Мандатът е пет години. Освобождаване е допустимо при: навършване на 65 години, спор на ползи, тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности и при дейности, които накърняват престижа на организацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР