Правителството ще предложи компенсации на обща стойност 1,5 млрд. лв

...
Правителството ще предложи компенсации на обща стойност 1,5 млрд. лв
Коментари Харесай

1,5 млрд. лв. енергийни компенсации за бизнеса

Правителството ще предложи обезщетения на обща стойност 1,5 милиарда лева за бизнеса поради фрапантното покачване на цената на електрическата енергия и природния газ и загубите, които някои енергийни сдружения ще претърпят, поради мораториума върху цената на тока за семействата в идващите три месеца. Това заяви енергийният министър Александър Николов. Вчера цената на тока на енергийната борса у нас удари връх от 342 евро на мегаватчас.

На борсата кубометър газ към този момент мина психическата граница от 2000 $.

Министерството на енергетиката и министерството на финансите са създали три схеми за подкрепяне на бизнеса. Първата планува за четирите месеца от декември 2021 година до март 2022 година небитовите консуматори - компании, лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и разнообразни общински структури, да бъдат обезщетени с общо 900 млн. лева Помощи обаче ще получат единствено тези небитови консуматори, които купуват ток на цени над 185 лева за мегаватчас - борсовата цена от месец юли т.г.

Небитови консуматори, сключили дълготрайни контракти с цени под 185 лева за мегаватчас, няма да получат помощи за зимните месеци, съобщи министър Николов. Размерът на помощта ще бъде 75% от разликата сред 185 лева за мегаватчас и действителната средномесечна борсова цена за съответния месец. Поставя се и таван на размера на компенсацията. Тя не може да надвишава 30% от действителната средномесечна борсова цена.

Според втората скица елекроразпределителните сдружения ще получат 350 млн. лева отплата поради замразяването на цените на електроенегията за семействата от 1 януари 2022 година Сметката е направена за дълготрайност на мораториума до края на март 2022 година, макар че министър председателят Кирил Петков позволи, че той може да бъде вдигнат доста по-рано, когато се задвижат ограниченията за компенсиране на засегнатите бизнеси.

Третата скица на подкрепяне е ориентирана към топлофикациите в страната поради поскъпналия природен газ. Разчетени са 200 млн. лева обезщетения за топлофикациите, които ще замразяват в идващите три месеца цената на парното за битовите клиенти. Основен дял в това подкрепяне се пада на Топлофикация София.

И трите схеми би трябвало да минат пред утвърждение пред Брюксел. Според министър Николов това може да се случи доста бързо, до края на годината, защото Европейската комисия към този момент е създала процедурата за известия по отношение на настояванията на други страни.

Необходимите 1,5 милиарда лева ще бъдат обезпечени от три източника - фонд " Сигурност на енергийната система ", енергийните сдружения на облага под шапката на БЕХ (основно АЕЦ Козлодуй) и от държавния бюджет. Последното перо ще се употребява единствено откакто бъдат разходвани останалите запаси, акцентира Николов.

Според него битовите консуматори и бизнесът би трябвало да имат изясненост преди 31 декември каква ще е обстановката след Нова година. В момента тя е тежка, само че мисля, че с общи старания ще се оправим. Трябва да има предвидимост, както за производителите, по този начин и за потребителите. Обсъдихме обстановката с " Топлофикация - София " и опцията да се предотврати шоковото повишаване на парното в столицата. Проблемът с " Топлофикация - София " седи на масата от години и не се взема решение. Трябват доста бързи ограничения. Не може в София да има най-вече консуматори и столицата да е най-стабилния финансово град в страната, а сдружението години да работи на загуба ", сподели министърът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР