Правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите и

...
Правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите и
Коментари Харесай

Промяна: 9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите - постоянно



Правителството ще предложи 9% ставка на Данък добавена стойност за заведенията за хранене и хотелите, която да важи от това лято до края на 2021 година. Това съобщи в Народното събрание министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят пристигна изненадващо в Народното събрание, откакто организира среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ и с съдружните сътрудници НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация. Това, което са се разбрали, е:

9 на 100 да бъде ставката на Данък добавена стойност за хотели и заведения за хранене, която обаче да не важи от началото на 2021-ва, а да стартира да работи още тази година.

Тя ще е краткотрайна мярка и ще е със период до края на на 2021 година.

Това разгласи на брифинг в Народното събрание министър председателят Борисов, като посочи, че министърът на финансите Владислав Горанов е бил изрично срещу диференцирани ставки за Данък добавена стойност. Изчислено е, че това ще е загуба в приходната част в размер на 150 милиона лв..

Премиерът Борисов разгласи още, че се предлага 9% Данък добавена стойност и за книгите, като това ще е непрекъсната ставка.

Друго опевестено предложение е за 30% субсидия на седалка в под наем аероплан, а не ваучер за полет . Това са се разбрали съдружните сътрудници ГЕРБ и „ Обединени патриоти “

И още: ваучерите за отмора ще се отпускат единствено за вътрешен туризъм за хората от първа линия - това са служителите на реда и медицинския личен състав. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изясни, че първо ще се попълнят разнообразни държавни бази, а откакто се запълни този потенциал, ще стартират да се попълнят хотели и други места за настаняване.

Въвеждането на диференцирана ставка от 9% за заведенията за хранене и развлекателния бранш в туризма беше оповестено още тази заран след среща на премиера с представители на ресторантьорския отрасъл, само че мярката беше планувана да влезе в действие от 1 януари следващата година, като част от бюджета за за 2021-ва. Борисов уточни, че може диференцираната ставка за заведенията за хранене да остане трайно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР