Правителството ще отпусне 150 млн. лева повече за хората с

...
Правителството ще отпусне 150 млн. лева повече за хората с
Коментари Харесай

Борисов с важно обещание след срещата с хората с увреждания

Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, а до края на септември в Народното събрание ще бъдат импортирани промени в трите закона, които регламентират грижата за тях. Ще бъде направен и указател на хората със специфични потребности, който да покаже какъв брой тъкмо са те. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова, която продължи близо 5 часа в Министерски съвет, съобщи в. Труд.

„ Проведохме една интензивна среща с премиера, министрите на обществената политика и опазването на здравето, и вицепремиера Томислав Дончев “, сподели една от майките и добави, че работните срещи не престават.

Следващата среща е във вторник, когато ще бъде разисквано основаването на регистъра на хората с уврежданията.

До края на септември в Народното събрание ще бъдат импортирани промени в законите за хората с увреждания, за обществените услуги и за персоналната помощ. Обсъжда се основаването на профилиран орган, който да дава отговор за хората с увреждания. Работна група към този момент разисква стандарт за помощните средства (инвалидни колични и т.н.).

Майките още веднъж желаеха възстановяване на критериите за финансова поддръжка: „ Повторихме, че не желаеме увеличение на парите „ на калпак “, а съгласно персоналните потребности. Мисля, че министър председателят разбра, че такава промяна е нужна “.

Палатковите лагери остават до момента в който не забележим нещата на хартия, безапелационни бяха протестиращите родители.

„ Благодаря на участниците в срещата. Не инцидентно минаха 5 часа, тъй като по всяка тематика има диаметрално противоположни отзиви “, разяснява министър председателят Борисов. Той изясни, че разликите са били във връзка с самостоятелното разходване на средства и за функционалностите на държавния надзорен орган.

По думите му, следва инспекция на електронната система. „ Някои сътрудници са на мнение, че съществуващата към този момент осведомителна система не работи, макар, че държавното управление е отделило съществени средства за нея. Много пари, доста организации и резултатът е, че най-после има митинг “, уточни Борисов.

„ Говорим за 88 000 души, които би трябвало да получават непозната помощ, а цялата останала част хора с увреждания са близо 700 000 индивида “, добави той.

„ За новия бюджет можем да подсигуряваме 150 млн. лв. повече. Проблемът е, че и те им се виждат извънредно незадоволителни. Ще считаме отначало. Продължаваме да работим “, сподели още министър председателят. Той добави, че родители на деца с увреждания ще бъдат включени в работата на другите работни групи. От национално представителните организации благодариха на премиера и държавното управление за готовността да провиснал в допълнение средства за хората с увреждания и желаеха по-голям надзор при разходването им.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР