Правителството ще отпусне 10 милиона лева на Софийския университет и

...
Правителството ще отпусне 10 милиона лева на Софийския университет и
Коментари Харесай

10 милиона лева потушиха напрежението и няма да има протести

Правителството ще отпусне 10 милиона лв. на Софийския университет и ще му даде постройка в подмяна на отнетата на бул. "Ал. Стамболийски ". За това се договориха министрите на образованието и на финансите - Красимир Вълчев и Владислав Горанов, през днешния ден на среща с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и Съвета на деканите на Алма матер.

Сградата е на бул. "Черни връх " и преди в нея се обитаваше Професионалната гимназия по облекло. В нея ще се организира предклиничното образование на студентите по медицина от Медицинския факултет на СУ.

След срещата, почнала в 16 ч. и траяла към час в аулата на Ректората, стана ясно, че управлението на Университета е предостатъчно от обещанията и няма да стартира митинги след 22 януари. С такива заплаши Академичният съвет на СУ предходната сряда, в случай че държавното управление не извърши 6 претенции, включващи 15 млн. лв. за незабавни потребности от поправки и посрещане на 130-ата годишнина, още пари за финансови разноски, за Университетската библиотека.

Ще бъде решен и казусът с достъпа до научните бази на Elsevier и SCOPUS, увери министър Вълчев.

Въпреки че обещаното не покрива изцяло настояванията, ректорът показва удовлетворение.

На Академичен съвет през декември проф. Герджиков дефинира решението за отнемането на постройката на "Стамболийски " като позорно, на изключително съвещание на Съвета на 3 януари той се съгласи, че би трябвало да се стачкува и съобщи, че това е "поредното стратегически неправилно решение на държавното управление ".

Днес тонът му бе друг: съобщи, че от самото начало е бил уверен и е твърдял, че става въпрос за нарушена връзка, че държавното управление в никакъв случай не е отнемало постройка на СУ и че двете държавни управления на Бойко Борисов движат промяната в образованието в вярната посока.

Предстои сделката да бъде одобрена от Министерския съвет в сряда, тогава ще стане ясно и по какъв начин ще бъдат разпределени парите, които ще бъдат отпуснати.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР