Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания

...
Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания
Коментари Харесай

Кабинетът ще финансира разкопките на могила Провадия-Солницата

Правителството ще обезпечи в допълнение финансиране за довършването на археологическите изследвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който посети „ Праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата “.
Това е единственото находище на каменна сол в България като съвсем в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила.
„ Златно време е, дано хората работят. Направете плановете, парите не би трябвало да ви стопират, ще ги заложим в бюджета за следващата година “, съобщи министър председателят Борисов пред археолозите. Той добави, че обектът в действителност е неповторим. „ Имаме стена на 6700 години и като уточним, че Китайската стена е с 4000 години по-млада, това буди внимание и притегля туристи “, означи българският министър-председател. Според него препоръчаният от археолозите Музей на солта може да бъде ситуиран на територията на обекта.
Комплексният праисторически комплекс съставлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 година прочие Хр.), трансформирал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200 година прочие Хр.). Състои се от укрепено с каменни стени населено място, индустриален солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема повърхност от към 200 дка.
Археолозите описаха на министър-председателя Бойко Борисов, че изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за приемане на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на остарелия континент. На обекта към този момент са открити четири уреди за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 година прочие Хр.).
Министерство на културата (МК) финансира по стратегия „ Консервационно-реставрационни работи “ създаване на защитно покритие над каменните остатъци. За задачата през 2018 година бяха обезпечени 40 000 лева, а за 2019-а - 46 960 лева Няколко следващи сезона МК финансира и теренните археологически изследвания на обекта като отделените суми за миналата година бяха 20 000 лева, а за 2019-а са 30 000 лв..
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР