Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания

...
Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания
Коментари Харесай

МС ще осигури допълнително финансиране за разкопките Провадия-Солницата

Правителството ще обезпечи в допълнение финансиране за довършването на археологическите изследвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който посети " Праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата ".


Това е единственото находище на каменна сол в България, като покрай центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила.

Комплексният праисторически обект съставлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 година прочие Хр.), трансформирал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200 година прочие Хр.).

Състои се от укрепено с каменни стени населено място, индустриален солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема повърхност от към 200 дка.

" Много съм удовлетворен от археолозите, действаме с всички сили ", заключи министър председателят Борисов, изтъквайки значимостта на археологическите изследвания, които се правят на редица места в страната.

Министър-председателят разпореди на министъра на културата Боил Банов дружно с министъра на образованието Красимир Вълчев да обмислят опцията за образованието на реставратори, защото има дефицит на такива експерти.

Археологическите изследвания на праисторическия обект дружно с премиера Бойко Борисов посетиха министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР