Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница от български производители

...
Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница от български производители
Коментари Харесай

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница от български производители още тази седмица, с цел да обезпечи питателните доставки до реколтата през идната година. Това удостовери министър председателят Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание през днешния ден.

" Да. Купуваме пшеницата по пазарни цени и зърното ще бъде съхранено в складовете на държавния запас. Така че да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Ще купим количество, задоволително за България да има до идната годишна продукция на 2023 година. Което значи, че България ще има запас близо един и половина милиона тона ".

Премиерът опроверга информация за възбрана за експорт на зърно от страната ни. Ситуацията от през вчерашния ден с два спрени кораби от Агенция " Митници " Петков изясни с спомагателни инспекции на Агенцията. " Агенция " Митници " прави своите общоприети инспекции. Няма нищо изключително и в случай че всички инспекции минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите потеглят ".

А Мариана Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на пекарите и сладкарите в изявление по бТВ увери, че в този момент в България има към 3 млн. тона пшеница, тъй че не е належащо да се лимитира износа. По думите й, българските жители няма да останат без самун, само че заледяване на цената му на свободния пазар е невероятно.
 За какъв брой време ще стигнат запасите от пшеница на България
За какъв брой време ще стигнат запасите от пшеница на България

Складовете са цялостни с пшеница и няма дефицит на храни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР