Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница още тази седмица,

...
Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница още тази седмица,
Коментари Харесай

Премиерът: Имаме план Б за газа, няма риск за доставките на петрол


Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница още тази седмица, с цел да обезпечи питателните доставки до реколтата през идната година. Това удостовери министър председателят Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание.

„ Да. Купуваме го по пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния запас. Така че да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Ще купим количество, задоволително за България да има до идната годишна продукция 2023 година. Което значи, че България ще има запас близо един и половина милиона тона “.

Премиерът опроверга информация за възбрана за експорт на зърно от страната ни. Ситуацията от през вчерашния ден с два спрени кораби от Агенция „ Митници “ Петков изясни с спомагателни инспекции на Агенцията.

„ Агенция „ Митници “ прави своите общоприети инспекции. Няма нищо изключително и в случай че всички инспекции минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите потеглят “.

Няма нарушени доставки на съветски нефт и газ, увери още министър председателят Кирил Петков в Народното събрание, осведоми БНР. Правителството работи по проект, при положение на риск за доставките от Русия.

„ Във връзка с газа – министърът на енергетиката договаря разнообразни количества през Гърция. Имаме проект Б, както и в случай че се наложи, следим опцията за ограничение и дерогация за експорта на електричество при екстремални обстановки.

Така че желая да уверя българските жители, че няма риск за доставките на нефт, не би трябвало да се провокират суматохи.

И макар че „ Лукойл “ е съветска компания, сама тя е благосъстоятелност на швейцарска компания, по този начин ме не влиза под директните наказания. И по едно и също време с това те са подготвени да купуват и да преработват и неруски нефт “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР