Правителството ще даде 3 млн. лева на община Хайредин за

...
Правителството ще даде 3 млн. лева на община Хайредин за
Коментари Харесай

Правителството отпуска 3 млн. лева на община Хайредин


Правителството ще даде 3 млн. лв. на община Хайредин за ремонт на проблематичните язовири, заяви министър председателят Бойко Борисов. Той свика в събота изключително съвещание на кабинета дружно с кметове и регионални шефове от Северозападна България, с цел да обсъдят ограничения против преливането на реки и язовири в района при снеготопенето.

Парите ще бъдат отпуснати със особено разпореждане, стана ясно от думите на Борисов.

“Те би трябвало да минат през публични поръчки, ще минат години, ще се апелират. Дотогава страховете на хората стоят. Това, което ме вбесява най-вече е, че чувам единствено по какъв начин нещо не може да стане. За нещо трябвало особено разпореждане, което не можело да се направи, тъй като било в прорез с публичните поръчки “, разгласи министър председателят.

Премиерът заяви още, че е провел срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това.

" Седем хиляди язовира. Държавните, които са на НЕК, огромните, имаме компания (обяснявам на тези сътрудници, които не са в темата). Ще вземем едно разпореждане през днешния ден, ще им дадем 3 милиона лв. на Хайредин да отидат да вършат язовирите. Само че те, до момента в който ги създадат, би трябвало в този момент да минат през публични поръчки – още години ще минат – ще дойдат, ще ги апелират и дотогава страховете на хората стоят. И това го вършим години наред! ", сподели още Борисов.

За да се спести време, той стартира концепция на министъра на стопанската система Емил Караниколов - да се направи " обособена компания, спешна, единствено с това да се занимава ". " Дали да употребяваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги следят и работят по тях. Ще запитвам и сътрудниците от Врачанско какво мислят, тъй като толкоз години се занимават. Снощи, когато си говорех с кмета, той ми споделя: " Нито за риба го употребяваме този язовир, нито за електрическа енергия, нито за напояване ". Само че, това дава отговор на въпроса: " Като не са нужни, за какво не ги източите и няма да има язовир и няма да има проблем ". Защото инженерите споделят, че може веднъж на 100 години да пристигна вълна, а като гледате по какъв начин се развиват естествените и климатични промени, тя ще пристигна. Всъщност, тази каскада е да успокои водата и да не залее надолу по-голяма повърхност, в случай че пристигна с по-голяма скорост. Днес желая отново му споделих на кмета през вчерашния ден, че най-малкият проблем в тази ситуация са парите. Въпросът е по какъв начин неотложно да го създадем. Сега най-малко имаме конструкция, която следи качеството, следи кое е спешно, предаварийно. Но хората какво си мислят, когато вечерта има дадат информация за предаварийна обстановка. Веднага стартират да се плашат – към този момент веднъж, два пъти, три пъти ставаха наводнения. И задават въпроса " Какво вършиме? ". А ние вършим доста, а резултат – доста дребен. Дори сътрудниците споделят, че не е дефинирано кое тъкмо е язовир, тъй като има доста такива дребни микроязовирчета, които по време на дъждовете се пълнят и по-късно основават проблеми ", описа Борисов при започване на съвещанието и изиска въпросът да бъде решен.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР