Правителството ще бъде разточително защото знае, че инфлацията ще е

...
Правителството ще бъде разточително защото знае, че инфлацията ще е
Коментари Харесай

Чобанов: Разточителният бюджет ще донесе по-високи данъци

" Правителството ще бъде разточително тъй като знае, че инфлацията ще е висока, това дава спомагателни доходи, само че те нямат фундаментален темперамент. Когато тя завърши, приходите ще намалеят, а разноските ще са раздути, те мъчно ще бъдат свити бързо. Тогава или ще се надигнем пред по-високи дефицити или още по-големи потребности от дълг или ще би трябвало да променяме данъчната система и да покачваме налозите. Това е рисково държание ". Това съобщи пред Novanews депутатът от Движение за права и свободи и някогашен министър на финансите Петър Чобанов.

За него е по-добре да помислят за друга кандидатура за началник на Българска народна банка, вместо Симеон Дянков, тъй като човек на такава позиция не трябва да е заплетен в интернационалните кавги.

Според него не знаем какъв брой са лимитите за разноски от бюджета и дали ще се вместят в събраните доходи. " Можеше да бъде признат в края на предходната година. не прави положително усещане и нуждата от актуализации през лятото, наподобява, че вършим бюджети за по няколко месеца. Пренасянето на разноски от предния бюджет, в размер на 3 милиарда, не е положително решение, тъй като затруднява разбора на фискалната година ", уточни Чобанов. Той прикани за плавни ограничения когато са нужни. " Ако осъществим този бюджет, ще се отдалечим от Еврозоната, тъй като има доста дефицити ", счита икономистът.

По думите му би трябвало всички да видят защо ще бъдат изхарчени парите. " Щедростта и разточителността на разноските не всеки път подсигуряват консенсус. Имаме и инфлация, която ще бъде още по-висока, а е подценена в макрорамката на бюджета. Тя най-вероятно ще доближи двуцифрени стойности. Сегашният е твърдо про инфлационен. Труден е салдото ", изясни той. И посочи, че можем да се надяваме, че инфлацията ще бъде по-близо до 10%, само че не повече.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР