Правителството счупи собствения си рекорд по непрозрачно харчене - през

...
Правителството счупи собствения си рекорд по непрозрачно харчене - през
Коментари Харесай

Правителството изхарчи 2,7 милиарда лева за месец

Правителството счупи личния си връх по непрозрачно харчене - през декември " хвръкнаха " над 2.7 милиарда лева от остатъка, демонстрират данните на Министерството на финансите, оповестени в края на 2018 година

За съпоставяне в последния месец на 2017 година по същия възмутителен метод бяха раздадени " единствено " 1.6 милиарда лева, написа вестник " Сега ".

За следващ път държавното управление образува забележителен бюджетен остатък, който се харчи стремително в края на годината. Така, макар че в края на ноември остатъкът бе 2.9 милиарда лева, действително годината завърши с едвам 163.5 млн. лв. плюс. Това е 0.2% от Брутният вътрешен продукт.

По-голямата част от парите на данъкоплатците отидоха за част от автомагистрала " Хемус " - 134.2 км от Боаза до бъдещата връзка с пътя Русе - Велико Търново. За нея кабинетът даде 1.349 милиарда лева още в средата на декември - тогава единствено за час министрите " наместиха " близо 1.7 милиарда лева, като парите щели да отидат за ремонт на пътища, за някои от общините и за силовите министерства. По същия метод в края на 2017 година бяха заделени в допълнение 1 милиарда лева за програмата за " гратис " саниране, която и до момента не е завършила.

До края на 2018 година ръководещите са съумели да раздадат още 1 милиарда лева, само че от увъртяното известие на Министерството на финансите не излиза наяве защо. То е предпочело да се концентрира върху " мощното фискално показване на България ", вместо да се регистрира на жителите по какъв начин харчи парите им. Правителството дължи пояснение за изключително разпределените пари в края на годината. Този метод за харчене, който се трансформира в традиция у нас, е изцяло голословен. По принцип всички вложения и разноски на страната би трябвало да са планувани и да се извършват, както са записани в годишния бюджет, а не по Коледа държавното управление да раздава пари за каквото му хрумне.

От стенограмата на съвещанието на Министерския съвет на 27 декември се вижда, че с изменение и допълнение на Постановление № 315 са утвърдени спомагателни разноски и прехвърляния. Те са утвърдени за броени секунди, вкупом и без всевъзможен коментар от министрите. " Приема се ", бързо афишира министър председателят Бойко Борисов.

Единствената конкретика се съдържа в гласуването по точката от дневния ред за разпределяне на спомагателни пари на Министерството на младежта и спорта за 2018 година - с 1 500 000 лева се усилва капиталът на „ Национална спортна база “ ЕАД. Целта е да бъде построено уголемение на зала за художествена гимнастика на стадион „ Раковски “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР