Правителството с нови мерки за справяне с кризата. Пред NOVA

...
Правителството с нови мерки за справяне с кризата. Пред NOVA
Коментари Харесай

Дончев: Работи се по нова мярка за подпомагане на средните предприятия

Правителството с нови ограничения за справяне с рецесията. Пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че от идната седмица би трябвало да започва и мярката, ориентирана към дребния и междинния бизнес, а точно финансовата поддръжка от 3000 до 10 000 лв..  

„ Най-голям разход от целия пакет ограничения ще бъде генериран от така наречен мярка 60 на 40 - близо 1,5 милиарда лв.. Подчертавам, това е безплатно финансиране. На никого няма да бъде належащо да връща пари по-късно.  Това е безплатно финансиране. Държавата покрива една друга част от заплатите на служащите в предприятия в потребност и това няма темперамент на заем “, изясни вицепремиерът.

Той добави, че при потребност мярката може да бъде „ усъвършенствана или удължена ”.

„ В момента се работи по още една мярка за към 170 млн. лева – още веднъж за безплатно финансиране. Тя ще е фокусирана върху междинните предприятия. Но там би трябвало да бъдем доста по-целенасочени, тъй като няма по какъв начин да си позволим да дадем на всички. Ще се подкрепят компаниите, които имат капацитет. Не е заслужено да се поддържат такива без капацитет, тъй като това се прави с парите на данъкоплатците ”, сподели още вицепремиерът.

И напомни, че страната към този момент отдели 173 млн. лева за помощ за дребни и междинни предприятия. От нея щели да се възползват 15 000 – 20 000 компании. Всяка от тях ще получи сред 3000 и 10 000 лева

„ Много е мъчно в тези непознати води, само че се надявам да се оправим по най-хубавия метод. Трябва да бъдем единни и да се оправим не като страна, а като общество ”, акцентира Дончев.

Той разяснява и словесните престрелки сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2.

„ Факт е, че такова разцепление не забелязах на никое място в Европа – във връзка с тежките решения, изключително касаещите живота и здравето на хората. Още повече, това какво да се прави в сходна обстановка не го вземат решение политиците, а лекарите и учените. Нашата задача е да претворим техните положителни оферти в действителност ”, счита Дончев.

Според него Румен Радев е щял да завоюва по-голямо утвърждение, в случай че беше подкрепил предложенията на Щаба и беше споделил, че би трябвало дружно да се борим в актуалната тежка обстановка.

„ Опасна болест е политическата глухота. Ако загубиш слуха си в политиката, не те чака нищо положително ”, разяснява вицепремиерът.

Той призна, че „ звучи рационално ” предлагането на президента офшорните компании да не могат да се възползват от каквито и да било ограничения за финансова помощ от страната. „ Най-малкото една офшорна компания е с неразбираем притежател, а ние вършим обществено финансиране и изискуем цялостна бистрота. В България и една стотинка не може да бъде изхарчена, в случай че тя не попада в бюджета ”, разясни Дончев.

Вицепремиерът е безапелационен, че не би трябвало да се раздават пари „ на калпак ” на българските жители, защото „ всеки общественик може да разполага задачите си в границите на мандата, само че целите би трябвало да са по-дългосрочни – най-малко едно десетилетие напред ”.

В персонален проект Дончев показа, че доста му тежи възбраната за разходки в планините, защото това бил най-силният му „ антидепресант ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР