Правителството реши да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка

...
Правителството реши да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка
Коментари Харесай

България излиза от две проруски международни банки, в една от които Стефан Янев опита да налее 45 млн. лв.

Правителството реши да приключи участието си в Международната капиталова банка и Международната банка за икономическо съдействие, което е в съгласие от всички страни членки на Европейския съюз. Решението от днешното съвещание бе оповестено от шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова.

В първата институция служебният кабинет на Стефан Янев реши да налее 45 422 195,92 лева от бюджета на последното си съвещание на 12 декември м.г. Решението е импортирано за утвърждение в Народното събрание, само че не е признато.

Международната капиталова банка е интернационална финансова институция, учредена през 1970 година в гр. Москва. Дейността й се реализира според Споразумението за основаване, записано на 10 юли 1970 година в Секретариата на Организация на обединените нации и нейния Устав. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Чехия.

Уставният капитал на МИБ е 2 милиарда евро, а импортираната му част е 326 млн. евро. България е със статут на страна учредителка, като дяловото присъединяване на страната ни се равнява на 12,9% от уставния капитал.

Международната банка за икономическо съдействие е интернационална финансова институция, учредена през 1963 година в гр. Москва. Дейността й се реализира в сходство с междуправителствено Споразумение за организацията и активността на МБИС, записано в Секретариата на Организация на обединените нации на 20 август 1964 година, както и с признатия Устав. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия.

Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а импортираната част е 200 млн. евро. България е със статут на страна-учредителка, като размерът на записания дялов капитал на страната ни, в сходство с Устава, е 7,56% от капитала на банката.

Кабинетът на свое съвещание е одобрил и филантропична помощ за Украйна - дават се 30 палатки, 450 спални чувала, възглавници, походни кревати и стационарни електрически генератори и медикаменти. До края на деня следва да се освободят от тол такси на конвоите с филантропична помощ, които пътуват през територията на страната.

Руската посланичка, наречена от Лена Бориславова " нашата посланичка ", отказала да отиде в Министерство на външните работи, с цел да получи нота за обявянане на личност нон грата на посланик, и ще прати заместител. Идентифицират се още лица, които имат дипломатически статут, само че не извършват единствено такива функционалности, добави Бориславова.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР