Правителството реши да поиска от Конституционния съд да даде становище

...
Правителството реши да поиска от Конституционния съд да даде становище
Коментари Харесай

Кабинетът иска становище от КС по казуса Гешев

Правителството реши да изиска от Конституционния съд да даде мнение дали правосъдният министър може да предлага предварително освобождение от служба на основния прокурор и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Това заяви на брифинг служебният правосъден министър Янаки Стоилов. 

" Въпросът е – включва ли се в пълномощията на министъра на правораздаването опцията да прави оферти за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховен касационен съд, на Върховен административен съд и на основния прокурор. Става дума за редовно несъблюдение на служебните отговорности и дейности, които водят до уронване на престижа на правосъдната власт ", сподели министърът на правораздаването. 

Той посочи, че решението на Конституционния съд има единствено кардинално значение, защото то ще внесе изясненост за взаимоотношението и правата на министъра на правораздаването при неговата връзка с Висш съдебен съвет. 

" Именно тази част от Конституцията е провокирала различия измежду членовете на Висшия правосъден съвет, заради което и настояването му за предварително премахване на Иван Гешев беше оставено без разглеждане и счетено за неприемливо от кадровиците. В противоположен случай, би се оказало, че Висш съдебен съвет е освен органът, който разполага с пълномощия да ползва посочените разпореждания, само че той би открил и пояснение с публична задължителност. Конституционният съд е единственият орган, който може да дава наложително пояснение на конституционните разпореждания. В този текст се споделя, че министър на правораздаването може да желае освобождение на съдии, прокурори и следователи. Смятаме, че тук се включва и освобождението на лицата, които заемат висши управителни длъжности в правосъдната власт ", добави Янаки Стоилов. 

Според него сходно искане от министъра на правораздаването е в сходство с правилата за разделяне на управляващите и правовата страна. 

Правосъдният министър ще сезира и Върховния административен съд във връзка с отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа всъщност импортираното искане за освобождение на Гешев. " Основанието е друго и се отнася до пълномощията, които министърът има, според Закона за правосъдната власт. Ако настояването бъде прегледано всъщност, може да анулира отхвърли на Висш съдебен съвет и да се наложи той още веднъж да прегледа всъщност случая ", добави той. 

Янаки Стоилов заяви още, че на държавното съвещание е била дадена и зелена светлина за правене на пътна карта за осъществяването на неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида, постановени против България. 

" Предложили сме в Проекта по Плана за възобновяване и резистентност да се планува отговорност на всяка една от институциите и компенсациите да бъдат изплащани от личния им бюджет. Това зависи от болшинството, което ще се образува в Народното събрание, и от измененията в Закона за бюджета за идната година ", изясни той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР