Правителството реши да налее нови 3.1 млн. лв. за подслушвания

...
Правителството реши да налее нови 3.1 млн. лв. за подслушвания
Коментари Харесай

Правителството налива нови 3 млн. за подслушване

Правителството реши да налее нови 3.1 млн. лева за подслушвания за 2018 година На съвещанието си в сряда кабинетът е нараснал одобрения за тази година бюджет, с претекста за " бързо изменяща се оперативна среда и бързо разрастваща се среда на осведомителните и информационни технологии ".
 Подслушване и следене - най-исканите от службите СРС за 2017 година  Правителството налива в допълнение 200 млн. за сигурност и подслушване
Това постанова обособяване на обилни запаси за нововъведения, които са ориентирани към повишение на софтуерния и техническия потенциал на организацията за осъществяване на законово регламентираните й цели, аргументира се държавното управление.

От пресслужбата на Министерския съвет разясняват, че:

Поетите и предстоящите до края на 2018 година задължения за разноски, са съобразени с финансово застраховане постигането на главните цели и осъществяването на целите на организацията, произлизащи от Закона за специфичните разследващи средства, както и за реализиране на ефикасен потенциал, даващ опция за еластичност и съответна реакция на зараждащите в естеството на работа промени. Разпределението и изразходването на наличния запас е ориентиран към реализиране на успеваемост и ефикасност в активността на организацията в изискванията на ресурсни ограничавания.

Очевидно бързо изменящата се среда за сигурност не е била взета поради от държавното управление при оформянето на бюджета за тази година, защото ДАТО получи едвам 77 хиляди лева повече от миналата година. Така разноските на службата бяха раздути до близо 50 млн. лева. 

Като цяло държавното управление увеличи разноските на всички специфични служби за 2018 година с 200 млн. лева

Допълнителното раздуване на парите за службите идва на фона на опита да се блокира работата на Националното бюро за надзор на СРС. 

В същото време данните в годишния отчет за работата на бюрото демонстрира, че обичайно най-предпочитаните специфични разследващи средства (СРС) остават следенето и подслушването, а за предходната година настояванията за подслушвания са се нараснали, макар че спрямо 2014 година се регистрира спад. 

Най-много претенции за СРС е направило Министерство на вътрешните работи. 

ДАТО беше основана в мандата на държавното управление на Пламен Орешарски след поредицата от кавги с подслушвания и тревожната статистика за внезапен скок в разрешителните за СРС. Със законови промени дирекцията за подслушвания СДОТО беше извадена от Министерство на вътрешните работи и основана нова самостоятелна конструкция. Година преди този момент имаше кавги точно към тази дирекция в Министерство на вътрешните работи и нейни чиновници, както и за безразборното подслушване на жители.

На фона на увеличаващите се средства за службите стана ясно също, че  министър председателят , в качеството му на ръководител на Съвета по сигурността, и началниците на служби не съблюдават закона, както във връзка с контрола на работата им, по този начин и във връзка с боравенето с класифицирана информация. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР