Правителството проведе редовното си седмично заседание днес. Ето какво реши кабинетът: Одобрен

...
Правителството проведе редовното си седмично заседание днес.
Ето какво реши кабинетът:
Одобрен
Коментари Харесай

Ето какви решения прие служебното правителство днес


Правителството организира постоянното си седмично съвещание през днешния ден.

Ето какво реши кабинетът:

Одобрен е План за оценка на осъществяването на бизнес стратегиите на микро-, дребни и междинните обществени предприятия за 2022 година

Правителството утвърди План за осъществяване на оценки на осъществяването на бизнес стратегиите на микро-, дребни и междинни обществени предприятия за 2022 година

В проекта са включени 3 микро-, 3 дребни и 3 междинни предприятия с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала. Съгласно Закона за обществените предприятия, Агенцията за обществени предприятия и надзор за 2022 година ще извърши инспекция на осъществяването на утвърдените бизнес стратегии на всички огромни обществени предприятия, както и на деветте предприятия, включени в сегашния проект. На базата на тази оценка Агенцията дава оферти за възстановяване на ръководството и работата на съответната конструкция.

Изпълнението на заложените стратегии ще се прави оценка по четиристепенна канара, която включва следните равнища: незадоволително осъществяване, приемливо осъществяване, положително осъществяване и доста положително осъществяване. Целта е реализиране на по­добри финансови резултати, както и по-ефективно ръководство на държавните предприятия.

Министерството на стопанската система и промишлеността ще е водещо в договарянията по европейския правилник за възбрана на артикули, създадени с насилствен труд

Министерският съвет дефинира Министерството на стопанската система и промишлеността да бъде водещо в преговорния развой по предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за възбрана на артикули, създадени с насилствен труд, на пазара на Съюза, а Министерството на труда и обществената политика и Агенция „ Митници “ да го подкрепят. 

С регламента се вкарва възбрана за икономическите оператори да дават на пазара на Съюза и да изнасят артикули, създадени с насилствен труд, в това число и на деца.

Предвижда се всяка държава-членка да сътвори способен орган, който да проверява случаи на насилствен труд и да издава решение за възбрана или за евакуиране от пазара на Европейски Съюз на съответните артикули. Забраната обгръща локално създадени и импортирани артикули.

По-малко средищни детски градини и учебни заведения

Средищните институции в страната понижават на 957, реши държавното управление с актуализацията на Списъка за образователната 2022/2023 година. През предходната година те бяха 971. Средищни са 194 детски градини, 39 елементи от детски градини и 724 учебни заведения от 647 обитаеми места в 28 области. 29 институции за първи път получават статут на средищни.

В този вид градини и учебни заведения се образоват 17 412 деца и 172 586 възпитаници. Пътуващите деца, за които страната обезпечава безвъзмезден превоз, са 2 609, а учениците до 16-годишна възраст са 37 691. 

266 са предпазените детски градини и учебни заведения

266 детски градини и учебни заведения имат статут на предпазени, откакто държавното управление актуализира Списъка със предпазените просветителни институции. Той включва 78 детски градини, 24 елементи от детски градини и 164 учебни заведения. От тях нови са две детски градини, една част от детска градина и две учебни заведения.

Списъкът се актуализира всяка година по предложение на кметовете на общини след решение на общинските препоръки.

Определянето на предпазени детски и просветителни институции цели да увеличи обсега на децата и учениците, както и да понижи броя на прибързано напусналите просветителната система в над 15% от детските градини и в над 34% от учебните заведения на територията на цялата страна.

Министърът на електронното ръководство е избран за народен координатор на Единната цифрова платформа на Европейски Съюз

Министерски съвет одобри решение, с което дефинира министъра на електронното ръководство за народен координатор на Единната цифрова платформа на Европейски Съюз, по смисъла на Регламент (ЕС) 2018/1724 от 2 октомври 2018 година, за основаване на единна цифрова платформа за даване на достъп до информация до процедури и услуги за оказване на помощ и решение на проблеми. Платформата ще обезпечи единна входна точка за достъп до онлайн информация, административни процедури и услуги за оказване на подпомагане и решение на проблеми, нужни на жителите и предприятията, за свободно придвижване в границите на Европейски Съюз, за правата и отговорностите на потребителите в региона на вътрешния пазар. Потребителите ще имат достъп и опция да правят процедури, свързани с житейски или бизнес събития, напълно онлайн, при изискване че съответната процедура е въведена в страна членка.

Единната цифрова платформа ще включва общ потребителски интерфейс, наличен на всички публични езици на Съюза и интегриран в съществуващия сега портал „ Вашата Европа “.

Съгласно Регламента Националният координатор дава отговор за контактите с Европейска комисия по всички въпроси, свързани с платформата. Той предизвиква идентичното използване от способените органи на условията на Регламента, по отношение на качеството на информацията; процедурите и услугите за оказване на помощ и решение на проблеми; трансграничния достъп до онлайн процедури и услуги.

Националният координатор в съдействие с Европейска комисия следва да подкрепи построяването на техническата система за трансграничен автоматизиран продан на удостоверителни документи и използването на правилото на еднократност. Съгласно своята подготвеност националният координатор подсигурява, че при съществуване на рекомендации от Европейската комисия по отношение на качеството на обезпечаваните от способените органи информация и услуги, те се ползват съответно.

Министерският съвет утвърди над 1 милион лв. насърчителни ограничения за пътна инфраструктура в община Бургас

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа на Община Бургас ще се дават средства в размер до 1 175 643 лв. за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура: „ Обслужваща улица от о.т. 63е-203-204-205-206- 158-159-161-162-149 до о.т. 238 по проекта на ПЗ „ Север ”, гр. Бургас ”.

Улицата обезпечава непосредственото транспортно обслужване на огромен брой урегулирани поземлени парцели, част от които все още са застроени, а други имат непосредствени капиталови планове и издадени позволения за градеж. Рехабилитацията на настилката на улицата е от изключителна значимост за обезпечаване на безвреден и безконтролен авто и пешеходен достъп до прилежащите предприятия, намиращи се на нея. Изграждането на инфраструктурата ще увеличи качеството на транспортните връзки, ще усъвършенства транспортното обслужване, ще докара до удобни условия за развиване на бизнеса. Новоизградената инфраструктура ще бъде благосъстоятелност на община Бургас.

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Предприятие за опаковки за хранително-вкусовата индустрия ” в гр. Бургас на „ Сидоренко Фудтех ” ЕООД и „ Сидоинвест ” ЕООД.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа за 2022 година

С предвиждането на в допълнение финансиране за 2022 година в размер до 9 373 992 лева ще се обезпечи бюджетен запас, общият размер на който ще разреши да бъдат насърчени общо 14 сдружения, изпълняващи капиталови планове, сертифицирани по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ), на обща стойност към 429.59 млн. лева и предвиждащи откриване на към 3 671 нови работни места.

Чрез нарастване на бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2022 година ще се реализира сполучлива поддръжка на сдруженията, изпълняващи капиталови планове и създаващи значима претовареност - сертифицираните по ЗНИ вложители.

Финансовите тласъци по ЗНИ са предопределени за поощряване на вложенията на локални и непознати предприятия за създаване на нови индустриални мощности и основаване на дълготрайни нови работни места.

Правителството утвърди промени в Постановление № 66 за кадрово обезпечаване на някои действия в бюджетните организации

Правителството утвърди промени в Постановление № 66/1996 година за кадрово обезпечаване на някои действия в бюджетните организации. Целта е да бъдат обезпечени средства за хонорари на материално виновни лица, които дават отговор за техническа поддръжка на движими и недвижими активи - мощности за военновременна активност, с отпаднала нужда.

Очакванията са тези активи да бъдат предоставени на конструкция, която да ги употребява действително и оправдано според от тяхното характерно предопределение.

Предприети са дейности за социално-икономическата интеграция на признати в България афганистански жители

Правителството упълномощи министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров да организира договаряния и да подписа съглашения с регионални шефове, кметове на общини, кметства, региони или ръководители на юридически лица с нестопанска цел за социално-икономическата интеграция на афганистанските жители, признати в България през август 2021 година

Тогава с решение на Министерския съвет у нас бяха настанени афганистански жители, които са работили в посолството на страната ни в Кабул или са били в служебни връзки с Европейския съюз и НАТО или техни структури в Афганистан.

С новото решение кабинетът основава благоприятни условия за жилищното им настаняване и за тяхната интеграция посредством оказване на обществена поддръжка, даване на посреднически услуги за намиране на работа и включване в стратегии и ограничения за претовареност и образование.

Правителството одобри промени в Постановление № 295 на Министерски съвет от 2001 година за установяване на групите пасажери, ползващи право на безвъзмездни и с понижени цени пътувания

Правителството одобри промени в Постановление № 295 на Министерския съвет от 2001 година за установяване на групите пасажери, ползващи право на безвъзмездни и с понижени цени пътувания при транспорт с железопътен превоз, както и за установяване размера на понижението.

Целта на измененията е да се обезпечат равни благоприятни условия за възрастните жители на страни членки на Европейския съюз или друга страна - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, или Швейцария, предпочели да живеят в България. По този метод се регламентира право на 50 на 100 понижение от избраната цена за транспорт на пасажери при пътувания с железопътен превоз.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по общински бюджети

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общини в размер на 421 610 лева С спомагателните средства ще бъдат обезщетени разноските за месец септември 2022 година за развъждане, образование и образование на деца, които не са признати заради липса тук-там в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини.

Средствата се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 3.5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година разноски по централния бюджет за 2022 година

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините в размер на 249 548 лв.

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2022 година в размер на 249 458 лв.. Средствата са предопределени за погашение на хонорари и дължими осигурителни вноски на външните членове на одитните комитети. Размерът им е избран въз основа на предоставената информация от 22 общини със основани одитни комитети, в които са включени външни за съответната община лица.

Трансферите се отпускат в осъществяване на член 23 от Постановление на Министерски съвет № 31/2022 година за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2022 година, по отношение на член 18 от Закона за вътрешния одит в обществения бранш.

Необходимите спомагателни средства се обезпечават за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2022 година.

306 даровити деца ще получат стипендии

Министерският съвет утвърди спомагателни 297 405 лв. по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от общински, държавни и частни учебни заведения.

Средствата са предопределени за погашение на стипендии на 306 надарени възпитаници от цялата страна, показали се сполучливо на национални и интернационалните олимпиади, състезания и надпревари в региона на науката, изкуствата и спорта.

228 960 лв. се дават на 42 общини. С тях ще бъдат обезпечени стипендии за 230 възпитаници от общински и частни учебни заведения. Стипендии ще получат и 74 възпитаници от държавни учебни заведения, за което се трансферират 68 445 лева, в т. ч. за трансфер за Техническия университет - София, 2 430 лева, в чиято конструкция е Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ с двама стипендианти.

Още близо 2,5 млн. лева за пътувания на възпитаници и учители

С 2 417 500 лева ще бъдат финансирани 174 общински учебни заведения за пътувания на възпитаници и учители по Национална стратегия „ Отново дружно “, реши държавното управление. Средствата се дават на 94 общини.

Програмата обезпечава финансиране от централния бюджет за шестдневен туристически пакет в размер на 500 лева на човек, който включва: настаняване - 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни действия. Според изискванията при подаване на формуляра се финансират 50% от декларираната сума.

Одобрените от държавното управление средства са за останалите до 50%, които се дават при показване по електронен път в МОН на подписания контракт с туроператор и информация от учебното заведение за осъществените в действителност разноски.

Целта на Национална стратегия „ Отново дружно “, която започва през 2021г., е да сътвори условия за социализация и другарство на възпитаници и педагогичен експерти отвън учебната и фамилната среда за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. Тя продължи и през 2022 година, като за безвъзмездни училищен пътувания са утвърдени учебни заведения през образователните 2020/2021, 2021/2022 и 2022/2023 година

3,75 млн. лв. в допълнение за превоз на учители

Министерският съвет утвърди спомагателни 3 752 006 лева за възобновяване на разноски за превоз и наем на учители, които работят в друго обитаемо място от това, в което живеят.

Със същото разпореждане на Министерския съвет се дават и 1 877 949 лева за в допълнение финансиране на издръжката на учениците в VIII клас, признати през образователната 2022 - 2023 година в паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности от специалности и специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Училищата получават над 1,7 млн. лева за електронни запаси и образователни пособия

Над 1,7 млн. лева ще получат учебните заведения за електронни запаси и образователни пособия, реши държавното управление. Средствата са разпределени по националните стратегии „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение ” и „ Учебници, образователни комплекти и образователни пособия ”.

По първата стратегия 1640 общински просветителни институции ще получат общо 1 135 600 лева Финансирането е за внедряване на просветителни електронни запаси и наличие, програмен продукт за професионално образование, софтуерни артикули за администриране и ръководство на образователния развой, както и поддръжка на съпътстващите действия по потреблението им като част от просветителния развой.

Средства за интернет получават 1205 общински просветителни институции - общо 404 840 лева На три общински учебни заведения се дават общо 168 740 лева за създадени 7 образователни пособия на непознат език по общообразователните предмети за IX и за X клас, като се изключи образователния предмет български език и литература и образователния предмет непознат език. Едно общинско учебно заведение получава 29 460 лева за правене на образователно пособие по български език като непознат за начален стадий за възпитаници, търсещи или получили интернационална протекция, и мигранти.

Над 1,5 млн. лева за безвъзмезден превоз на деца и възпитаници

Министерският съвет отпусна в допълнение по бюджетите на общините 1 579 145 лева за 2022 година за компенсиране на безплатния превоз на деца и възпитаници.

Средствата за превоз на децата и учениците са наложителен разход за просветителната система, с цел да се извърши една от главните ограничения за обезпечаване на еднакъв достъп до качествено обучение на децата в наложителна предучилищна възраст и учениците от обитаемоте места, в които няма детска градина или учебно заведение.

Правителството отпусна и 669 979 лева по бюджетите на общините за 2022 година за финансиране на обхванатите в наложителното предучилищно обучение деца, навършили 4-годишна възраст. Средствата са за 3261 деца от 23 общини, които имат признати решения на общинските препоръки и са обезпечили нужните условия за реализиране на наложителното предучилищно обучение на децата на 4-годишна възраст от началото на образователната 2022 - 2023 година.

С даването на финансиране на обхванатите в наложителното предучилищно обучение деца, навършили 4-годишна възраст, ще бъдат обезпечени обучение и социализация в ранна детска възраст, което е от значително значение за развиването на основните пълномощия.

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджета на Министерство на околната среда и водите за 2022 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за 2022 година

С вътрешнокомпенсираната смяна сред одобрените разноски по области на политики и бюджетна стратегия се прави главно заради образувана спестовност вследствие на неизпълнени действия от политиките и ограниченията залегнали в Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021 - 2025 година, подписано от последното постоянно държавно управление. Извършва се и преразпределение на разноските за личен състав сред областите на политики. 

Промените няма да доведат до спомагателни разноски по бюджета на Министерство на околната среда и водите, защото смяната се прави в границите на одобрените разноски по бюджета на министерството.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет разпореди на шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив да подписа контракт за покупка на парцел в интерес на страната. Той ще бъде възложен безплатно за ръководство на Министерството на околната среда и водите за потребностите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. Със закупуването на парцела се обезпечава спомагателна работна повърхност за потребностите на РИОСВ-Пловдив, което ще обезпечи по-доброто административно обслужване на жителите.

Правителството учреди безсрочно вещо право - сервитут, върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани в региона на Държавно горско стопанство-Михалково към Южноцентрално държавно предприятие-Смолян Общата повърхност на сервитутната зона е 0,152 дка в землището на с. Михалково, община Девин и се учредява в интерес на „ Михалково “ АД. По този метод ще бъде построен и обслужен под земята тръбопровод, в това число прилежащи към него уреди (шахти с повърхност до 15 кв. м). Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.

С решение на държавното управление община Бургас получава държавен парцел - частна държавна благосъстоятелност за построяването на второстепенна улица. Теренът е с повърхност 521 кв. м и се намира в ж.к. „ Славейков “ в града. С построяването на улицата се цели подобряването на инфраструктурата на територията на общината.

На община Бяла, област Варна, се дават за безплатно ръководство четири парцела обществена държавна благосъстоятелност за период от 10 години. Терените са с обща повърхност от над 40 декара и попадат в землищата на гр. Бяла и рибарско населено място „ Чайка “. Необходими са за реализацията на план за попречване на свлачищните и срутищни процеси в региона на рибарско населено място „ Чайка “ и прилежащата акватория. Чрез плануваните мероприятия се цели стабилизиране на брега и обезпечаване на неговата целокупност и естествена употреба, както и отбрана на човешкото здраве и техническата инфраструктура. Според умозаключение на „ Геозащита “ ЕООД - Варна, стартирането на строително-монтажни работи за създаване на брегоукрепителни и укрепителни уреди не търпи отсрочване заради динамичните процеси на терена. С Решение № 722 на Министерския съвет от 5 октомври 2022 година е позволено и основаване на безплатно право на градеж върху морското дъно в интерес на община Бяла.

България открива почетно консулство във ФР Нигерия

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България във Федерална Република Нигерия, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище в град Лагос и консулски окръг, обхващащ територията на щатите Лагос, Огун, Ойо, Едо, Делта, Ривърс, Крос Ривърс и Анамбра, както и за назначение на господин Ачики Чарлз Умуна, жител на Федерална Република Нигерия, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице.

Г-н Умуна е работил като младши консултант в кабинета на федералния министър на защитата, като юридически консултант във Федералния парламент, като представител на Нигерия пред Международния търговски арбитраж в Париж. Той ръководи една от най-големите адвокатски адвокатски фирми в Лагос, профилирана в региона на интернационалния търговски арбитраж и интернационално търговски право и е член на бордовете на шефове на няколко търговски компании. Член е на комисията по кандидатурите за участие в Лагоската комерсиална индустриална камара.

В кариерата си господин Умуна е бил зает като юридически представител в Нигерия на редица български компании.

Одобрено е предложение до Народно събрание за одобрение на Споразумението за InvestEU

Споразумението за финансов принос във връзка с раздел „ Държава членка “ по програмата Invest EU (Споразумението за InvestEU) е в осъществяване на Регламент (ЕС) 2021/523 на Европейския парламент и на Съвета („ Регламентът за InvestEU “).

Проектът на Споразумение за InvestEU е утвърдено като основа за водене на договаряния от Министерския съвет с решението по т. 24 от Протокол № 47 от съвещанието на държавното управление на 2 ноември 2022 година Подписано е на 7 ноември 2022 година с електронни подписи от министъра на финансите за Република България и от представителя за Европейката комисия Маартен Вервей за Европейския съюз.

Програмата InvestEU планува гаранция от страна на Европейски Съюз в поддръжка на интервенции по финансиране и вложение в основни целеви области на политиката на Съюза, консултантска поддръжка, по-специално за създаването на капиталови планове и за достъпа до финансиране („ Консултантският център InvestEU “), и база данни, осигуряваща видимост на плановете и сплотяваща вложители и уредници на планове („ Порталът InvestEU “).

Като резултат с приемането на оферти акт на Министерския съвет и след одобрение на Споразумението за InvestEU от Народното събрание, ще бъде изпълнена националната процедурата за влизане в действие на подписаното Споразумение с Европейския съюз и включването на България в Програмата за InvestEU, според Регламента за InvestEU.

Правителството утвърди план на Рамково Споразумение за разпределяне на 45 стипендии за студенти от Централна и Източна Европа

Министерският съвет на Република България одобри Решение за изменение на Решение № 507 на Министерския съвет от 2022 година, с което беше утвърден план на Рамково Споразумение сред Министерството на външните работи на Република България и Специализирания институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт (СИФАМ) посредством Университетската организация на Франкофонията (УАФ) за даване на безплатна финансова помощ за разпределяне на 45 стипендии за студенти от Централна и Източна Европа.

Приетото изменение на Решение № 507 на Министерския съвет от 2022 година се наложи с оглед събитието, че в т. 2 на това решение беше планувано упълномощаването на изключителния и пълномощен дипломат на Република България във Френската република, който да организира договарянията и подпише Рамково Споразумение сред Министерството на външните работи на Република България и Специализирания институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт (СИФАМ) посредством Университетската организация на Франкофонията (УАФ) за даване на безплатна финансова помощ за разпределяне на 45 стипендии за студенти от Централна и Източна Европа. Междувременно с Указ № 212 на президента на Република България от 2 август 2022 бе назначено служебно държавно управление, в чиито състав господин Николай Милков бе назначен на служба длъжностен министър на външните работи. В тази връзка се наложи да бъде акредитиран Министъра на външните работи на Република България провеждането на договарянията и подписването на упоменатото нагоре Рамково съглашение.

Одобрен е отчетът с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси ( ЕКОФИН), което се организира на 8 ноември 2022 година в Брюксел.

По време на съвещанието Председателството показа настоящото положение по изменението на Директива 1999/62/ЕС по отношение на данъчното облагане на тежкотоварните транспортни средства.

Съветът реализира общ метод по останалите елементи от пакета от законодателни оферти за надзора върху банките и тяхната активност, въвеждащ стандарта за финансови условия Базел III, и утвърди изводи по отношение на статистиката на Европейски Съюз.

Участниците обмениха отзиви по отношение на потребностите от финансиране на Украйна през 2023 година.

Европейската комисия показа настоящото положение във връзка с използването на Механизма за възобновяване и резистентност, а Европейският фискален съвет – годишния си отчет за 2022 година.

Одобрен е отчетът с резултатите от съвещанието на Съвета ЕКОФИН във формат „ Бюджет “

Правителството утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) във формат „ Бюджет “, което се организира на 11 ноември 2022 година в Брюксел, Белгия.

По време на срещата, в която България бе показана от дипломат Румен Александров, непрекъснат представител на Република България към Европейски Съюз, страните членки дадоха мандат на Чешкото председателство на Съвета за договаряния с Европейския парламент по плана за бюджет на Европейския съюз за 2023 година Преговорите на съвещанието на Помирителния комитет се водиха в стеснен формат, в който Съветът бе представляван от Чешкото председателство. След дълги диспути на 11 ноември двете институции не съумяха да реализират единодушие по общия бюджет на Европейски Съюз за 2023 година.

Преговорите продължиха на 14 ноември, когато Чешкото председателство на Съвета показа компромисно предложение за реализиране на съглашение за общ бюджет, което беше доказано от двата бюджетни органа минути преди да изтече срокът на помирителния интервал.

Съветът ЕКОФИН официално утвърди общия бюджет за 2024 година на 22 ноември, а Европейският парламент го гласоподава на пленарната си сесия на 23 ноември 2022 година.

„ ФНС ” ООД ще добива пясъчници от находище „ Бешовица ”

„ ФНС ” ООД, гр. Мездра, ще добива скалнооблицовъчни материали - пясъчници, от находище „ Бешовица ”, ситуирано в землището на с. Долна Бешовица, област Враца. 

Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал „ ФНС ” ООД ще вложи над 150 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1.6 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Роман.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ ФНС ” ООД. 

Едноличен търговец „ Кафадарци-Елхан Кафадаров ” ще добива скалнооблицовъчни материали от находище „ Бистрица ”

Едноличен търговец „ Кафадарци-Елхан Кафадаров ”, с. Плетена, ще добива скалнооблицовъчни материали - амфиболити и гнайси, от находище „ Бистрица ”, ситуирано в землището на село Плетена, област Благоевград. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, определяйки търговеца за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи към 68 хиляди лева за застраховане на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да надвишават 346 хиляди лева Съгласно Закона за подземните благосъстояния 50 % от осъщественото концесионно заплащане постъпва в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Плетена.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия на находище „ Бистрица " с Едноличен търговец „ Кафадарци-Елхан Кафадаров ”.

„ ХЕМУС-М ” АД ще добива варовици от три сектора на находище „ Царевец ”

Дружеството „ ХЕМУС-М ” АД ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици от находище „ Царевец ”, сектори „ Запад- 2007 (Искър), „ Централен-2007 ” и „ Царевец 2-2007 ”. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, определяйки сдружението за концесионер на находището.

Находище „ Царевец ” се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесията за него се дава за 30 години. През този интервал концесионерът ще вложи близо 2.5 млн. лева за застраховане на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да надвишават 731 хиляди лева Според регламентите на Закона за подземните благосъстояния цялото концесионно заплащане постъпва в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност, в тази ситуация това е община Мездра.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ ХЕМУС-М ” АД.

„ Булмекс ” ЕООД ще добива пясъци и чакъли от находище „ Джулиница ”, област Враца

„ Булмекс ” ЕООД, с. Бутан, ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Джулиница “, ситуирано в землището на с. Гложене, община Козлодуй, област Враца. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал „ Булмекс “ ЕООД ще вложи над 380 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1 млн. лева без Данък добавена стойност. В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Козлодуй.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ Булмекс “ ЕООД.

„ Геоцвет ” ЕООД ще добива варовици от находище „ Ясака ”

„ Геоцвет ” ЕООД, гр. Ловеч, ще добива строителни материали - варовици, от находище „ Ясака ”. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер.

Находище „ Ясака ” е ситуирано в землището на с. Орляне, община Угърчин, област Ловеч. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал „ Геоцвет ” ЕООД ще вложи над 920 хиляди лв. за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 2.9 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Угърчин.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ Геоцвет ” ЕООД.

Министерският съвет утвърди смяна на концесионната повърхност за два сектора на находище „ Бойчовата круша ”

Концесионната повърхност на два сектора на находище „ Бойчовата круша ” - „ Бойчовата круша-изток ” и „ Бойчовата круша-запад ” се дефинира в размер на 25,4 дка за първия сектор и 29 дка - за втория. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки стимулирано искане за изменение на концесионния контракт, направено от концесионера - „ СМС-Родопи ” ООД.

Правната опция за смяна на концесионната повърхност по стимулирано искане на концесионера е регламентирана със Закона за подземните благосъстояния.

Находище „ Бойчовата круша ” се намира на територията на община Ивайловград, област Хасково. От него се добиват скалнооблицовъчни материали - гнайсошисти.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката да организира договаряния и в шестмесечен период да подпише контракт със „ СМС-Родопи ” ООД, с. Железино.

„ Холсим България ” АД ще добива пясъци и чакъли от един сектор на находище „ Марудниците ”

Дружеството „ Холсим България ” АД ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Марудниците ”, сектор „ Марудниците-запад ”, ситуирано в землищата на селата Чепинци и Негован, област София. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, определяйки сдружението за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи над 2.6 млн. лева за застраховане на добивната активност и на нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да надвишават 5 млн. лева Съгласно Закона за подземните благосъстояния, 50% от осъщественото концесионно заплащане постъпва в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност. В този случай това е Столичната община.

Със същото решение Министерският съвет отхвърли да даде концесия за рандеман от другия сектор на находището - „ Марудниците-изток ”. Причината е, че той попада в територия, където според подробния организационен проект, следва построяването на народен обект или обект на обществената или техническата инфраструктура. Част от него попада и в територия с публично предопределение, включена в проекта за развиване на общината.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия на сектор „ Марудниците-запад ” с „ Холсим България ” АД.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се организира на 8 декември 2022 година в гр. Брюксел, Белгия.

Дневният ред планува опция за постигането на общ метод сред страните членки според от развоя на полемиката по Директива на Европейския парламент и на Съвета за възстановяване на изискванията на труд при работа през платформа, както и реализиране на общ метод по Директива по отношение на отбраната на служащите от опасности, свързани с експозиция на азбест по време на работа.

В рамките на съвещанието е планувано провеждането на два ориентационни дебата, първият от които ще бъде отдаден на Европейския учебен срок през 2023 година Темата на втория спор ще бъде Европейската тактика за полагането на грижи.

Предвижда се министрите да одобряват Препоръка на Съвета по отношение на образованието и грижите в ранна детска възраст: задачите от Барселона за 2030 година, Препоръка по отношение на достъпа до финансово допустими висококачествени дълготрайни грижи и да се реализира политическо съглашение по Препоръка по отношение на съответен най-малък приход, гарантиращ интензивно приобщаване.

В дневния ред е и одобряването на изводи по отношение на приобщаването на хората с увреждания на пазара на труда и за равенството сред половете във време на стопански разтърсвания с фокус върху младото потомство.

Одобрена е българската позиция за постоянното съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на позицията на Република България и мандата за нейното показване по врем
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР