Правителството продължава да работи по издирването на съдружници, членове на

...
Правителството продължава да работи по издирването на съдружници, членове на
Коментари Харесай

Кабинетът издирва още фирми, свързани със санкционираните по Магнитски

Правителството продължава да работи по издирването на съдружници, членове на управителни органи на компании и други свързани с тримата глобени от Съединени американски щати българи по закона " Магнитски " Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, откакто нощес от министерството разгласиха собствен лист с 34 свързани компании.

Целта на държавното управление е благодарение на този нов лист с 34 компании, който ще бъде уголемен скоро и с акционерите в тях за последните 5 години, да не бъдат осъдени държавни компании за работа със свързани с Божков и Пеевски компании.

" Всички министерства са дали инструкции към предприятията с над 50% държавно присъединяване, както и към всички структури да огледат съществуващите контракти и взаимовръзки. Все още обаче няма противоположна връзка какви и какъв брой такива контракти съществуват ", съобщи служебният финансов министър Асен Василев.

Решението на държавното управление употребява по-тясна формулировка за свързани лица спрямо Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и в Закона за противопоставяне на корупцията, изясни още министърът.

Целта още веднъж е да се ограничи кръгът и резултатът върху държавните сдружения.

" В Закона за публичните поръчки има доста ясно изключение, в случай че една социална поръчка би заплашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост ", добави Асен Василев.

Затова и, съгласно Василев, решението на Министерския съвет е изцяло в рамките на закона.

Сложен юридически проблем - по този начин правосъдният министър Янаки Стоилов дефинира следствията от глобите по закона " Магнитски " и заплахата като свързани лица да пострадат действително почтени.

" При всички случаи това би трябвало да се преведе съгласно българския юридически ред. Така че това са нови проблеми във взаимоотношението на правните системи, които имат световен международен темперамент ", сподели още министърът на правораздаването Янаки Стоилов.

Затова и Стоилов отхвърли повече коментар по тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР