Правителството прие становището на Министерския съвет по конституционно дело №

...
Правителството прие становището на Министерския съвет по конституционно дело №
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 16 ноември 2023 г.

Правителството одобри мнението на Министерския съвет по конституционно дело № 15 за 2023 година

Правителството одобри мнението на Министерския съвет по конституционно дело № 15 за 2023 година, формирано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд за определяне противоконституционност на член 55а, ал.2 от Закона за здравното обезпечаване (330).
В мнението е застъпена тезата, че оспорената от Върховния административен съд законова наредба на член 55а, ал.2 от 330, съгласно която „ Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения здравна и дентална помощ в нарушаване на посочените в техните контракти по член 59, алинея 1 размери и стойности “ не нарушава правилото на равнопоставеност, регламентиран в чл.6, ал.2 от Конституцията на Република България, както и не лимитира правото на достъп до здравна помощ по чл.52, ал.1 от Конституцията. Въведеното с посочената наредба предписание, е част от съгласуван с Конституцията законодателен метод, гарантиращ здравна помощ, която да е налична за всички здравноосигурени лица.
В мнението се предлага Конституционният съд да отхвърли като безпричинно настояването на Върховния административен съд.

Кабинетът одобри Годишен отчет за положението на националната сигурност през 2022 година

Министерският съвет одобри Годишен отчет за положението на националната сигурност през 2022 година Секретариатът на Съвета по сигурността към Министерски съвет ще показа отчета в Народното събрание. 
Внасянето в Народното събрание на Годишния отчет за положението на националната сигурност през 2022 година е в осъществяване на член 7, алинея 1, т. 3 от Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност.
Основна цел на отчета е да показа оценките на изпълнителната власт за рисковете, заплахите и заканите, за успеваемостта и ефикасността на политиката за национална сигурност през 2022 година, за дейностите, които институциите на държавната власт възнамеряват да подхващат през идващия интервал. 
Годишният отчет за положението на националната сигурност има значително значение за информирането на обществените институции и гражданските организации, както и на структури на НАТО, Европейския съюз и на интернационалните организации по отношение на политиката за сигурност на Република България.

Правителството утвърди датите на религиозните празници през 2024 година на вероизповеданията, разнообразни от източноправославното

По предложение на управленията на религиозните общности в България държавното управление дефинира дните на религиозните празници през 2024 година на вероизповеданията, разнообразни от източноправославното. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник, чиновниците и служащите, които изповядват тези вероизповедания, могат да употребяват, по собствен избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.
Празниците на Католическата черква у нас са: 1 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни - „ Св. Св. Апостоли Петър и Павел “, 1 ноември - „ Вси Светни “ и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.
Мюсюлманското изповедание ще чества, Рамазан байрам - на 9, 10 и 11 април, Курбан байрам на 14 и 17 юни, Рождението на Мухаммед на 14 септември.
За религиозната общественост на евреите празниците са: 23, 24, 29 и 30 април - Песах, 3 и 4 октомври - Рош Ашана.
Арменската апостолическа православна света черква ще чества Рождество Христово на 6 януари, 31 март - Възкресение Христово, 9 май - Възнесение Господне, 19 май - Петдесетница, 7 юли - Преображение Господне и 18 август Успение Богородично.
Празничните дни за обществото „ Бяло приятелство ” са: 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни - 19,20 и 21 август, и Денят на Учителя - 27 декември.
Църквите на адвентистите от Седмия ден ще честват шест съботни дни, в случай че съгласно трудовия им или длъжностен контракт са задължени да работят в тези дни.
Последователите на Будистка общественост „ Карма Капо “ - България ще честват на 23 май - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни).
Свидетелите на Йехова в България означават Възпоменанието на гибелта на Исус Христос на 24 март и Конгресни дни на 8, 9,10,11 и 12 август.
Евангелските църкви ще честват 31 октомври деня на Реформацията.
Бахайска общественост в България - 21 март Ноу Руз, 21 април Резван, 24 май - Декларацията на Баб, 29 май - Възнесението на Бахаулла, 10 юли - Мъченическата гибел на Баб, Рождението на Бахаулла - 17 октомври.
Будистка общественост в България — 25 януари - Махаянска Нова година, 10. февруари - Лосар - Тибетска Нова година, 15 февруари - Паранирвана - Преминаване в Нирвана, 23 май - Весак - Раждането и Просветлението на Буда, 8 декември - Денят Бодхи - Ден на Свещеното дърво.

България ще взе участие в Международното ревю „ Зелена седмица Берлин 2024 “

Министерският съвет утвърди присъединяване на Република България в Международното ревю за земеделие, хранително-вкусова индустрия и градинарство „ Зелена седмица Берлин 2024 “, което ще се организира от 19 до 28 януари 2024 година в гр. Берлин, Федерална република Германия. Страната ни ще взе участие за 33-ти път с народен щанд.
Международното ревю за земеделие, хранително-вкусова индустрия и градинарство „ Зелена седмица Берлин 2024 “ е най-голямото в света интернационално ревю в региона на хранително-вкусовата индустрия.
Събитието притегля гости от над 70 страни, което е отлична опция за показване и разпространение на необятен набор от български аграрни артикули, храни и питиета.
Разходите по подготовката и присъединяване на Република България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и храните, като се изключи тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ „ Помощ за присъединяване в изложби “.
През 2023 година Международното ревю „ Зелена седмица Берлин “ притегли над 1400 изложители от 60 страни и над 300 000 гости.

Одобрен е лист с набори от данни за издание на Портала за отворени данни през 2023 година

Правителството одобри лист с набори от данни по предпочитани области, които да се разгласяват в отворен формат на Портала за отворени данни до края на 2023 година Предвижда се да бъдат качени 21 набора от данни, разпознати като такива с висока стойност. Сред тях са регистърът на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход; регистърът на лицензираните банки и клонове на задгранични банки в Република България; регистърът на кредитните посредници; регистърът на лицензираните сдружения за електронни пари в Република България, както и на техните клонове и представители и други Списъкът е направен въз основа на постъпили оферти от страна на жители и организации със забележителен интерес към посочените в листата данни, непубликувани все още.
Информационните масиви и запаси се събират, поддържат и разгласяват на Портала за отворени данни от организациите от публичния бранш в отворен машинночетим формат, допускащ наново им потребление. Списъкът със свободен достъп се приема всяка година по предложение на министъра на електронното ръководство. Основен приоритет е обществените данни да бъдат налични, добре разказани и структурирани, лесни за обработка, разбор и визуализация.
Вследствие на публикуването на листата с набори от данни се чака повишение на прозрачността и отчетността, възстановяване потреблението на оповестените данни, както и улеснен достъп на жителите и бизнеса до оповестена информация.
Порталът за отворени данни е наличен на адрес https://data.egov.bg/. Към момента в него са оповестени 11 153 набори с данни от 540 организации.

Проф. доктор Димитър Ненков е определен за ръководител на Управителния съвет на Националния поверителен екофонд

Министерският съвет избра за ръководител на Управителния съвет на Националния поверителен екофонд (НДЕФ) проф. доктор Димитър Ненков.
Професор Димитър Ненков е учител по финанси в катедра „ Финанси “, във „ Финансово - счетоводния “ факултет на Университета за национално и международно стопанство. Завършил е магистърска стратегия по стопанска система в Western Illinois University в Съединени американски щати, финансирана по стратегия „ Фулбрайт “, през 1995-96 година Специализирал е в Съединените американски щати (САЩ) с устременост „ Устойчиво икономическо развиване и запазване на околната среда “. През интервала 1996 - 2014г. е бил изпълнителен шеф на Националния поверителен екофонд. Осъществявал е необятен кръг от консултантска активност и оценка на компании и капиталови планове. Ръководител е на академични планове, измежду които „ Актуални проблеми на установяване цената на акциите на финансовите пазари (на образеца на развитите финансови пазари и развиващия се финансов пазар в България) “. Автор е на голям брой научни изявления, сред които: “Отчитане на риска при капиталовите решения ”, „ Оценка на вложенията в действителни активи “, “Финансов мениджмънт - къс курс ”, “Приложение на актуалните модели за оценка на цели предприятия в България ”, „ Определяне на цената на фирмите “, както и на редица на практика разработки.

Правителството дефинира ръководителите от българска страна в смесените междуправителствени комисии

Министерският съвет одобри решение за установяване на ръководители на българските елементи на смесените междуправителствени комисии за икономическо, промишлено, комерсиално и техническо съдействие и провеждането на двустранни работни съвещания.
Междуправителствените комисии са основани по силата на двустранни междуправителствени договорености за развиване на взаимното комерсиално, икономическо и научно-техническо съдействие.
В рамките на сесиите на Междуправителствените комисии се разискват и одобряват решения за развиване на съдействието в предпочитани за страните области (основно развиване на взаимната търговия, вложения, туризъм, селско стопанство, превоз, строителство и районно съдействие, осведомителни технологии и др.) и се вземат решение открити въпроси и проблеми.
С решението се дефинират ръководителите на българските елементи на Междуправителствените комисии за икономическо, промишлено, комерсиално и техническо съдействие с 50 страни.

Избран е нов представител на работодателите в УС на „ Сребърния фонд “

Със свое решение държавното управление избра Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България за член на Управителния съвет (УС) на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т. нар. „ Сребърен фонд “) за 2024 година
Васил Велев заменя досегашния член Станислава Георгиева, според ротационния принцип за лъчение на член на УС от национално представителните организации на работодателите.
Ръководството на „ Сребърния фонд “ се реализира от Управителен съвет с 8 членове. Негов ръководител е министърът на финансите, а заместник-председател - министърът на труда и обществената политика.

Одобрена е информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за деветмесечието на 2023 година

Правителството утвърди информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за деветмесечието на 2023 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси.
На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към края на септември 2023 година е негативно в размер на 841,0 млн. лева (0,5% от прогнозния БВП) и се образува от недостиг по националния бюджет в размер на 771,5 млн. лева и по европейските средства в размер на 69,5 млн. лв..
Приходите, помощите и даренията по КФП към септември 2023 година са в размер на 47 636,7 млн. лева, което съставлява 68,6% от плановете към ЗДБРБ за 2023 година. Постъпленията нарастват с 2 639,7 млн. лева по отношение на регистрираните към септември 2022 година.
Данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) са в размер на 37 373,9 млн. лева, което съставлява 70,3% от разчетените за годината. Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 3 377,6 млн. лева (9,9%) по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 78,5% от общите приходи по КФП за интервала. Приходите в частта на директните налози възлизат на 7 401,8 млн. лева, което съставлява 63,7% от плана за 2023 година Постъпленията от косвени налози (в най-голямата си част ДДС) са в размер на 16 452,3 млн. лева, което съставлява 70,3% от плануваните в ЗДБРБ за 2023 година Приходите от други налози (включват други налози по ЗКПО, имуществени и други данъци) са в размер на 2 136,4 млн. лева (в т. ч. 802,8 млн. лева целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " ), което съставлява 80,2% от годишния план. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са в размер на 11 383,3 млн. лева или 73,6% от плана за 2023 година.
Неданъчните доходи са в размер на 8 567,7 млн. лева, което съставлява 76,8% от годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.
Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 695,1 млн. лв..
Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2023 година възлизат на 48 477,7 млн. лева, което е 65,5% от годишните планове. В номинално изражение разноските нарастват по отношение на същия интервал на 2022 година с 4 466,9 млн. лева (10,1%). В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при обществените и здравноосигурителните разноски, както и в частта на разноските за личен състав, финансовите разноски и други.
Нелихвените разноски са в размер на 46 492,1 млн. лева, което съставлява 65,6% от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 42 798,4 млн. лева Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 3 647,2 млн. лева Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 46,4 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 733,5 млн. лева (89,0% от плануваните за 2023 година).
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.09.2023 година от централния бюджет, възлиза на 1 252,1 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Размерът на фискалния запас към 30.09.2023 година е 11,35 милиарда лева, в това число 10,88 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,47 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Правителството утвърди изплащането на обезщетение от 2500 евро

Министерският съвет утвърди едностранна декларация по дело, заведено пред Европейски съд по правата на човека. През 2008 година в хода на формирано наказателно произвеждане против жалбоподателя, негови персонални движимости са конфискувани и иззети като доказателства. След осъждането му през 2012 година Софийският апелативен съд постановява иззетите движимости да му бъдат върнати, като се изключи компютър, средство на закононарушението, и револвер, за чието потребление жалбоподателя не е имал позволение.
Софийският градски съд връща част от движимостите на жалбоподателя и го уведомява, че другата част от тях в никакъв случай не му е била излъчена от Столичната дирекция на вътрешните работи. Жалбоподателят предявява съединени искове пред Софийския областен съд против Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, претендирайки обезщетение за невърнатата част от движимостите.
С дефинитивно решение от 21 август 2017 година Софийският градски съд удостоверява решението на първата инстанция. Оплакванията на жалбоподателя са свързани с обосновани подозрения по отношение на обективната безпристрастност на съдиите от Софийския градски съд, който преглежда инициираното от жалбоподателя дело за вреди против самия Софийски градски съд, в качеството му на ответник в производството.
Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по делото “Михалков против България “, № 67719/01,§ 47, 10 април 2008 година, установяващо нарушаване по член 6, §1 към Конвенцията за отбрана на правата на правата на индивида по подобен проблем, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията.

Правителството утвърди изплащането на 7 000 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Правителството утвърди изплащането на 7 000 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека. С тъжба се повдигат недоволства за нарушаване член 1 от Протокол 1 и член 13 по отношение на член 1 от Протокол 1 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, заради несъразмерната дълготрайност на процедура по реставрация, траяла повече от 25 години, както и от неналичието на ефикасни правни средства за отбрана.
Жалбата касае реставрация по Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Наследодателят на жалбоподателите приживе има парцели в землището на село Панчарево, които след определяне на комунистическия режим в страната са завзети от управляващите и част от тях са застроени. През 1992 година след приемане на реституционния Закон за собствеността и използването на земеделските земи наследодателя на жалбоподателите подава до Поземлена комисия - Панчарево заявление за възобновяване на правото му на благосъстоятелност върху аграрни земи с повърхност от 13,5 декара. В идващите три години Поземлената комисия постановява няколко решения, с които дефинира коефициент за понижаване на размера на земеделските земи и отхвърля да възвърне земите в натура. През 2000 година Поземлената комисия дефинира правото на обезщетение на жалбоподателите за прието, само че не възобновено върху аграрни земи с повърхност 9,9 декара. През 2016 година способените органи изясняват на жалбоподателите, че събирането и оценката на данни за хората с право на обезщетение по ЗСПЗЗ на територията на Столична община, както и установяването на налична държавна и общинска земя, която да бъде предоставена като отплата, са в развой. До месец ноември 2022 година, когато е последната връзка с Европейски съд по правата на човека, жалбоподателите към момента не са получили своето обезщетение.
В светлината на константната си процедура, Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на взаимно на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 7 000 евро.

Правителството отпусна по 1512 лв. еднократна помощ в поддръжка на фамилиите, потърпевши от естествените бедствия на 4 ноември

Правителството отпусна еднократна финансова помощ от 1512 лева в поддръжка на потърпевшите от естествените бедствия на 4 ноември фамилии в областите Смолян, Силистра, Разград, Търговище, Шумен и Варна. Със средствата ще бъдат подкрепени към 450 семейства, по чиито къщи бяха нанесени съществени вреди от ураганния вятър и мощния дъжд.
Финансовата поддръжка ще се изплаща от дирекциите „ Социално подкрепяне “ по непрекъснат или сегашен адрес на засегнатите фамилии на база на подадените от тях заявки за подкрепяне. Списъкът с хората, които ще получат поддръжка, ще се утвърди от изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2023 година

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2023 година за компенсиране на осъществените от родителите разноски за месец юни 2023 година за развъждане, образование и образование на децата, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места.
Допълнителните прехвърляния са за други целеви разноски в общ размер на 872 475 лева, разпределени по бюджетите на общините.
Проектът на Постановление е квалифициран на съображение член 109, алинея 3 и по отношение на член 55а от Закона за обществените финанси, по отношение на член 1, алинея 5, т. 3.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, член 119, алинея 5 от Закона за здравето и член 10, алинея 3 от Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждане, образование и образование на децата, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места, призната с Постановление № 206 на Министерския съвет от 2023 година (обн., Дъждовни води, бр. 90 от 2023 г.)..
Допълнителните прехвърляния по бюджетите на общините ще се обезпечат за сметка на плануваните в централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ по член 1, алинея 5, т. 3.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Министерският съвет одобри решение за погашение на 160 100 лв. компенсации за постепенно правораздаване

Допълнителни разноски в размер на 160 100 лв. по бюджета на Министерството на правораздаването бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.
Това е общият размер на сумата, изплатена за интервала от 1 юли до 30 септември 2023 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на каузи в рационален период.
Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките. 

Близо 4 млн. лева за физическа интензивност и спорт за децата и учениците

Правителството утвърди 3 991 237 лв. за физическа интензивност, спорт и спортно- туристически действия на децата и учениците за 2023 година.
Средствата се отпускат въз основата на създадени от детските градини и учебни заведения планове. С тях се финансират действия, свързани с подготовката и присъединяване в образователната и спортносъстезателната активност. Целта е да се стимулират децата и учениците за систематични занимания с физически извършения и спорт.
3 572 614 лева се обезпечават за финансиране на действия за 798 974 деца и възпитаници в общинските и частните детски градини и учебни заведения и в духовните учебни заведения. Останалите 418 623 лв. са предопределени за 196 деца и 83 607 възпитаници от държавните учебни заведения, включително 6010 лв. за Техническия университет - София, към който е Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “.
Минималните диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и възпитаници в системата на предучилищното и учебното обучение са избрани с разпореждане на Министерския съвет от 2020 година на 3 лева за дете и на 5 лева за възпитаник. Те се обезпечават годишно със Закона за държавния бюджет.

Националният СТЕМ център ще бъде  в София Тех Парк

Националният СТЕМ център към Министерството на образованието и науката ще бъде в София Тех Парк в непосредствена непосредственост до Суперкомпютъра. Министерският съвет реши в период до 1 месец министърът на нововъведенията и растежа, който е принципал на София Тех Парк, да разпореди на сдружението да учреди безплатно и безсрочно право на градеж на собствен терен на Национален СТЕМ център.
Дружеството, което е със 100 % държавно присъединяване в капитала, е пълновръстен член на Международната асоциация на научно - софтуерните паркове IASP и Българо - английската бизнес асоциация.
Институционалните сътрудници на София Тех Парк са водещи университети и научни организации - СУ „ Св. Климент Охридски “, Технически университет - София, институти на Българска академия на науките и други Целта на научно - софтуерният парк е да усили иновационния потенциал на България, като улесни обмена на познания и опит сред университетските среди и бизнеса. Предвижда се Националният СТЕМ център да бъде в зона 5 от неговата територия.
Новата постройка ще бъде високотехнологична и с лаборатории по разнообразни СТЕМ посоки. Ще има зали за събития и образования, зала за цифрови и аудио образни изкуства, образователни работилници, работилница за произвеждане на образователни пособия, зони за спорт и игра, зони за хранене и отмора, пространства за взаимна и споделена работа.
Към центъра ще бъде построено и общежитие за настаняване на гостите и учащите, административна част, зелени кътове за работа и отмора на закрито и намерено, както и външен и под земята паркинг за гостите и чиновниците.
Националният СТЕМ център е главен снабдител на професионално развиване за учителите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката. Той координира, подкрепя и съветва построяването и развиването на STEM среда във всяко българско учебно заведение, като основава модел за учене, подготовка, работа с научно проучвателен  методи и принадлежности, обезпечаване на модерна база и лабораторна среда за подготовка и образование на олимпийските тимове на страната.
Основната му цел е да изведе българското обучение в интернационалните ранглисти за обучение и достижения в STEM и да даде опция на всички младежи за мотивация и кариерно развиване в региона.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за оповестяване на имоти-частна държавна благосъстоятелност за имоти-публична държавна благосъстоятелност. Предмет на решението на Министерския съвет са два поземлени парцела, намиращи се в гр. Пловдив. Тяхното предопределение е обвързвано с директно реализиране на защитата на Република България. Обектите са придобили качества на имоти-публична държавна благосъстоятелност, заради което на съображение член 6, алинея 2 от Закона за държавната благосъстоятелност и член 5, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност е признато решението на Министерския съвет.
Правителството разгласи ръководен от Държавна организация „ Архиви “ парцел - обществена държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност. Той се намира в с. Подкрепа, община Хасково и съставлява архивохранилище на един етаж със застроена повърхност 224 кв. м. С решението на Министерския съвет се дава единодушие за премахването на постройката заради неприятното й положение и неспособност да се употребява по предопределение безвредно и несъмнено. Имотът е с отпаднала нужда за Държавна организация „ Архиви “ и е освободена от архивните масиви през 2021 година Премахването й ще бъде за сметка на организацията.
По решение на Министерския съвет парцел в гр. Кърджали трансформира статута си от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност. Той се намира на ул. „ Ген. Владимир Стойчев “ № 2 и съставлява терен с повърхност 804 кв. м. Поземленият парцел се употребява от притежателите и наемателите на жилища в намиращия се в него блок, който е съсобственост сред физически лица и страната. Част от жилищата са предоставени за ръководство на Регионалната здравна ревизия в Кърджали, като са отдадени чартърен на нейни чиновници.

България ще взе участие в определянето на насоките за развиване на радиосъобщенията и ръководството на радиочестотния набор в световен мащаб

Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за Асамблеята по радиосъобщения и Световната конференция по радиосъобщения на Международния съюз по далекосъобщения.
Участието на български представители в двата форума ще способства за отстояване на националните цели и ползи, свързани с потребността от честотен запас за нови технологии и произлизащите от това световни промени в неговите разпределения за разнообразни радиослужби.

Правителството утвърди състава на българската делегация за присъединяване в Конференцията по климата в Дубай, Обединени Арабски Емирства

Правителството утвърди състава на българската делегация за 28-та Конференция по изменение на климата, която ще се организира от 30 ноември до 12 декември в град Дубай, Обединени Арабски Емирства. Президентът на Република България Румен Радев ще управлява делегацията за присъединяване в Конференцията.
Очаква се страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата да реализират прогрес по редица въпроси, свързани с финансиране на действия по изменение на климата в разрастващите се страни, политиката по отношение на загуби и вреди, действия и ограничения за акомодация към последствията от изменящия се климат.
След откриването на Конференцията, държавните глави ще вземат присъединяване в Среща на върха на 1-2 декември 2023 година, където се чака да обсъдят постигнатия прогрес и провокациите пред световната политика по климата.

Одобрена е позицията на България по отношение на дело пред Съда на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията и даде единодушие Република България да взе участие по преюдициално дело С-435/23, Главна дирекция „ Гранична полиция “ пред Съда на Европейски Съюз.
Преюдициалното питане има за предмет пояснение на разпореждания от: Директива 2003/88/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 година по отношение на някои аспекти на организацията на работното време и тяхното сходство с националната правна уредба във връзка с реда, по който следва да бъдат обезщетени чиновниците от Министерството на вътрешните работи при полагането на часове нощен труд (по-конкретно член 187 от Закона за МВР).
С въпросите си по актуалното дело, запитващата пълномощия желае всъщност да откри, дали Директива 2003/88/ЕО позволява национална правна уредба, която да планува, че общият ред за по-кратката дълготрайност на нощния труд по отношение на дневния труд за служащите в частния бранш не се ползва по отношение на служащите от обществения бранш (като служители на реда и пожарникари) и води ли това до голословна разлика в третирането сред служащите, полагащи нощен труд в другите браншове.
В позицията на Република България е застъпено визията, че актуалната наредба за отчитането, заплащането и компенсирането на положените часове нощен труд от чиновниците на Министерството на вътрешните работи, е била към този момент предмет на пояснение и изговаряне от страна на Съда на Европейски Съюз по други преюдициални каузи, като в решенията си по тях Съдът на Европейски Съюз е приел, че съответстващата национална законодателна уредба е съответна на правото на Европейския съюз.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Одобрена е позицията на България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 20 ноември 2023 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия
По време на съвещанието Съветът ще утвърди Заключения по отношение на дълготрайна визия за селските региони на Европейския съюз, като се чака министрите да бележит в допълнение своите цели и загрижеността си по отношение на бъдещото развиване на селските региони на Европейския съюз. Република България поддържа Заключенията на Съвета по отношение на дълготрайната визия за селските региони на Европейския съюз, като смята, че селските региони способстват значително за цялостния разцвет и икономическа мощ на Европейския съюз, както и за зеления и цифровия преход. Селските региони заемат централна роля по въпроси свързани с производството на храни, опазването на околната среда, дейностите в региона на климата и насърчаването на опазването на културното завещание.
В региона на рибарството се чака Комисията да показа опциите за лов на риба в Средиземно море и Черно море за 2024 година, както и предлагането за Регламент за установяване за 2024 година на опциите за лов на риба в Атлантическия океан и Северно море. Република България прави оценка позитивно предлагането за правилник за Средиземно море и Черно море. Определените в него риболовни благоприятни условия за 2024 година се основават на признатите районни ограничения и задължения в границите на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море, кореспондират с наличните научни препоръки и регистрират социално-икономическия аспект при риболова на калкан и цаца в Черно море. 

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 17 октомври 2023 година Люксембург.
В рамките на законодателните действия бе реализиран общ метод на Съвета по предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за възстановяване на структурата на пазара на електрическа енергия в Съюза.
Предложението за Регламент за възстановяване структурата на енергийния пазар е показано от Европейска комисия като част от промяната на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз. Целта е да бъде усъвършенствана отбраната на потребителите от несъразмерната неустойчивост на цените, като по едно и също време с това се подкрепи достъпът до сигурна и чиста сила и се способства за развиването на по-устойчив пазар в Европейски Съюз.

Кабинетът се срещна с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика

Правителството се срещна с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Телекомуникации “), което се организира на 23 и 24 октомври 2023 година в гр. Леон, Испания. В неофициалното съвещание България бе показана от министъра на електронното ръководство Александър Йоловски.
По време на първата пленарна сесия, отдадена на отбраната на цифровите права, министрите се сплотиха към разбирането за баланс сред отбраната на правата и конкурентоспособността, нововъведенията и регулациите, и за отговорно потребление на нововъзникващите технологии. 25 държави-членки, измежду които и България, поддържаха Декларацията от Леон „ Европейските невротехнологии: метод насочен към правата “, с която се предизвикват самодейния метод, вложенията, публично-частното партньорство и отбраната на цифровите права при развиването на невротехнологиите.
Втората пленарна сесия бе отдадена на бъдещето на телекомуникациите. По тематиката е инициирана обществена консултация от Европейска комисия. Множеството страни членки, измежду които и България, са на мнение, че би трябвало да се направи обзор на актуалната европейска регулаторна рамка, преди да се пристъпи към нови законодателни оферти. Очаква се по време на белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз Европейската комисия да показа Бяла книга, в която да бъдат включени въпроси като отбраната на мрежите (по- особено на подводните кабели), киберпространството, изкуственият разсъдък и спътниците.
Основна тематика в полемиката по време на третата работна сесия, отдадена на политическата стратегия на Европейски Съюз „ Цифрово десетилетие “ 2030, бе развиването на цифровите умения. За огромна част от страните, в това число България, това е и най-голямото предизвикателство. Бяха споделени и други акценти от националните пътни карти на страните - цифровизацията на обществените услуги, киберсигурността, свързаността - съответно 5G.
По горепосочените тематики България направи изявления в сходство с утвърдената от Министерския съвет позиция.

Приет е Доклад за активността на Координационния съвет по концесиите през 2022 година

Министерският съвет одобри Доклад за активността на Координационния съвет по концесиите през 2022 година
Координационният съвет по концесиите е основан със Закона за концесиите като непрекъснато настоящ орган за съгласуваност при определянето и осъществяването на държавната политика в региона на концесиите, е функционалности по стратегическото развиване, планирането, мониторинга, ръководството и контрола на концесиите.
Организацията и активността на Координационния съвет по концесиите са уредени с Правилник, който е признат от съвета на съвещание, извършено на 7 септември 2023 година Съгласно Правилника, Координационният съвет по концесиите приема и показва на Министерския съвет годишен отчет за активността си. В осъществяване на тов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР