Правителството прие споразумение между Министерския съвет и БАН, което предвижда

...
Правителството прие споразумение между Министерския съвет и БАН, което предвижда
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна още 15 млн. лв. на БАН

Правителството одобри съглашение сред Министерския съвет и Българска академия на науките, което планува на Академията да бъдат предоставени в допълнение 15 млн. лева за 2018 година, които са за сметка на плануваните в централния бюджет средства за просвета.

Това осведоми министърът на образованието Красимир Велчев на брифинг пред публицисти в Министерски съвет.

Той посочи, че средствата ще се разпределят от управлението на Българска академия на науките диференцирано според от научните резултати.

Сумата беше контрактувана на предпоследното съвещание на Министерски съвет, преди учените да излязат на митинга, с който заплашваха. Те смъкнаха траурните флагове от фасадата на Българска академия на науките преди Коледа.

Днес Велчев изясни, че със съглашението Министерски съвет и Българска академия на науките се договарят да работят взаимно за по-силно обвързване на научната активност и финансирането на Българска академия на науките с съответни публично значими, секторни или институционални задания, като в същото време ще стартират да се разискват и правилата за финансиране на Академията.

Образователният министър разясни още, че на МОН се разпорежда да създаде в съдействие с представители на научната общественост механизъм за диференциран растеж на дотацията за стипендии на докторантите според от индикаторите от научната активност и резултатите на научните организации и висшите учебни заведения.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българска академия на науките високо цени разговора с Борисов и екипа му. Самата дотация ще бъде разпределена съгласно резултатите на институтите от Българска академия на науките по критерии, които ще се дефинират взаимно с МОН.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР