Правителството прие Списък със защитените детски градини и училища за

...
Правителството прие Списък със защитените детски градини и училища за
Коментари Харесай

Одобрен е списъкът със защитените детски градини и училища

Правителството одобри Списък със предпазените детски градини и учебни заведения за образователната 2017/2018 година Общият брои на предпазените образователни заведения е 261 .

В листата за първи път влизат 102 детски градини или елементи от детски градини. Признатите за предпазени учебни заведения са 159.

 Над 250 образователни заведения да станат предпазени, оферират от МОН
Над 250 образователни заведения да станат предпазени, оферират от МОН

Предстои описът да бъде утвърден от Министерски съвет

Учебните заведения са избрани на база опциите на децата и учениците да се образоват в най-близка детска градина или учебно заведение и при преценка на дистанцията , което би трябвало да изминават за това. Списъкът се създава след стимулирани оферти на кметовете на общините след решения на общинските препоръки.

Отпускат се 1 169 978 лева на общините за обезпечаване активността на тези институции до края на актуалната календарна година.

Освен т ези пари, на Министерски съвет се взе решение на общините да бъдат дадени още 9 млн. лева за безплатния превоз на децата и учениците.

Допълнителните пари са отпуснати за 2017 година Осигуряването на средства за транспорт е една от главните ограничения за гарантиране на еднакъв достъп до качествено обучение.

 И детски градини стават средищни и предпазени
И детски градини стават средищни и предпазени

Тази опция се планува за пръв път

Единствената опция за обезпечаване на достъп до обучение на децата и учениците от обитаеми места без образователни заведения е превозването им до най-близкото средищно или приемащо учебно заведение в друго обитаемо място.

Парите, нужни за осъществяването на постановлението се обезпечават за сметка на икономии по бюджета на МОН и от централния бюджет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР