Правителството прие проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост

...
Правителството прие проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Планът за възстановяване влиза в Народното събрание

Правителството одобри плана на Национален проект за възобновяване и резистентност на Република България. По време на днешното съвещание на Министерски съвет бе предоставено на министър-председателя Томислав Дончев да внесе утвърждения План за окончателното му приемане от Народното събрание.

Работата по плана на Национален проект за възобновяване и резистентност стартира през юли 2020 година, като досега на Комисията са изпратени два плана. По първия план на Плана беше извършена обществена консултация и бяха получени над 90 оферти в и отвън нейния период, като в допълнение бяха извършени и 6 срещи с представители на обществените сътрудници и НСОРБ.

След всяко от двете изпращания са извършени срещи с Европейската комисия на друго равнище, като вследствие на направените съвещания е реализирана висока степен на координация на документа с европейските сътрудници.

Чрез Плана за възобновяване и резистентност, България ще получи достъп до над 12 милиарда лв. безплатна поддръжка, която да способства икономическото и обществено възобновяване от рецесията, подбудена от COVID-19 пандемията. Определени са 36 промени и 48 вложения, които да възстановят и развият капацитета за напредък на стопанската система, което да разреши в дълготраен проект постигането на стратегическата цел за конвергенция на стопанската система и приходите до средноевропейските. Същевременно, Планът поставя основите за зелена и цифрова промяна на стопанската система в подтекста на амбициозните цели на Зелената договорка. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите планувани разноски. Дигитализацията образува 32% от плануваните разноски.

С оглед на времевия небосвод за осъществяване на Механизма за възобновяване и резистентност, от особена значимост е плануваните вложения да бъдат осъществени допустимо най-бързо. В тази връзка, 70% от ресурса следва да бъде зает през 2021 и 2022 година, а останалите 30% - през последната 2023 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР