Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България в

...
Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България в
Коментари Харесай

В евро от 1 януари 2024 г. Правителството прие плана за въвеждане на новата валута

Правителството одобри проекта за въвеждане на еврото в България в петък. Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„ Това е оперативният проект, който дава ясни периоди и задания към банките, платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара еврото, по какъв начин ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми “, сподели Василев.

Заложеният период за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 година

По думите на Василев това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, включително и смяна в Закона за Българска народна банка. Ще продължат и публичните и експертни полемики за присъединението на България в еврозоната.

„ България де факто е приела еврото през Валутния ръб, защото ние сме с закрепен курс лев-евро “, сподели още министърът на финансите.

В изказването си Василев напомни, че проектът е обществен от юни 2021 година и в него има голям брой елементи. За образец той даде условие, поставено за отбрана на потребителите, да бъдат показвани цените на продуктите в магазина и в двете валути 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца след него.

Курсът, по който ще се прави превалутирането от левове в евро, е закрепен и е настоящият курс. Предстои и подготовката на редица институции, които ще би трябвало да стартират да работят в евро.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) подлага на критика самодейността да се приема проекта в този миг преди съвещанието на кабинета в петък, тъй като съгласно него е нужен прелиминарен разбор на резултатите от въвеждането на единната валута. Има Такъв Народ желае още и да се направи оценка от Министерството на финансите и Българска народна банка.

Преди началото на държавното съвещание в петък министър председателят Кирил Петков сподели, че приемането на проекта е значима стъпка по пътя към еврозоната.

"Планът планува сполучливо въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е значима насочна точка за България и за нейното развиване отсега нататък и отправната точка за влизане в еврозоната ", сподели Петков.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  80 години по-късно. Как картините на художничка, убита в Холокоста, стигнаха до правнучка ѝ  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР