Правителството прие Плана за справедлив преход. Той ще бъде изпратен

...
Правителството прие Плана за справедлив преход. Той ще бъде изпратен
Коментари Харесай

Приеха Плана за справедлив преход. Пращат го в Брюксел утре, иначе губим 3, 5 млрд. лева

Правителството одобри Плана за обективен преход. Той ще бъде изпратен на Европейска комисия на следващия ден. Това е безусловно крайният период, с цел да не загубим финансирането. Миналата година загубихме над 100 млн., тъй като Планът не беше изпратен. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

Той изясни, че в началото е премислено тези проекти да бъдат изпратени към 30 септември 2022 година, само че служебните кабинети не са изпратили проектите. „ Редовният кабинет съумя да организира публични разисквания “, сподели Василев. „ Единственият изчезнал детайл от този проект беше, в случай че хора желаят да изоставен, да имат пакети, с които могат да го създадат. Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Един сходен пакет би бил към 140-150 000 лева на човек “, посочи той.

„ С Плана за възобновяване, с Плана за обективен преход и съфинансиране от бюджета целим хората да запазят приходите си, да се привлекат задоволително вложители и да се приключи една стратегия, която ще отнеме 10 година Целият район на мините да се рекултивира, с цел да стане естествен за индустриална активност. За земеделска активност ще отнеме няколко десетилетия ”, сподели още финансовият министър.

„ Това, което вършим, е най-хубавото допустимо и за енергетиците и миньорите, и за страната като цяло. Голяма част от техните претенции през днешния ден се основават на погрешна или изопачена информация. Крайният период да се изпрати пакетът документи до Европейска комисия е на следващия ден, 30 септември. Никакво отсрочване повече не може да се направи, тъй като рискуваме загуба на милиарди левове – 3,5 милиарда Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 година Трето – няма дати за затваряне на съответни въглищни централи. Постепенно, поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто тъй като няма да бъде допустимо стопански те да действат повече “, сподели министър председателят Николай Денков.

Той разгласи, че за задачата до края на годината ще бъде основано дружество, което ще работи за превръщането на териториите на мините в индустриални зони. Предприятието няма да изземва функционалности от мините, а ще ги добавя.

„ Създавайки такива територии, подобаващи за вложители, чакаме там да се появят нови компании, които имат потребност от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този район. Затова трябваше да проверим какъв ще е ползата – този тест сподели, че ползата към тези райони от нови вложители е извънредно огромен “, посочи Денков.

По думите му ще има обществени пакети за хората, когато има основни разтърсвания в даден бранш, или той би трябвало да се закрие. Премиерът прикани да се спре с митингите, а представители на недоволните миньори и енергетици да дойдат на договаряния, тъй като „ това е методът да се търсят решения “.

„ Следващите два месеца ние ще преговаряме с Европейска комисия – това време е задоволително да уточним решенията, които са се обрисували като точна рамка. След 30 ноември Европейска комисия би трябвало да показа на всички страни членки това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една страна от Европейски Съюз би трябвало да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубя и следствията за районите ще бъдат извънредно тежки “, добави Николай Денков.

 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР