Правителството прие План за действие за изпълнението на Националната програма

...
Правителството прие План за действие за изпълнението на Националната програма
Коментари Харесай

Одобрен е План за действие за изпълнението на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030 през периода 2022-2024 година

Правителството одобри План за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 през интервала 2022-2024 година.

Основната му задача е да способства за постигането на трите стратегическите цели на Националната стратегия – ускорено икономическо развиване, демографски напредък и понижаване на неравенствата, реализирането на които е планувано чрез целенасочени политики и интервенции, групирани в пет взаимосвързани и интегрирани оси на развиване. Те са новаторска и умна България; зелена и устойчива България; обвързвана и интегрирана България; дружелюбна и обективна България; духовна и витална България. За постигането на държавните планове в проекта за деяние е показана оперативната тактика по показаните в документа 13 национални целта.

В проекта за деяние е показана и оценка на макроикономическото влияние на плануваните ограничения по целите. Предварителната оценка на влияние от осъществяването на плануваните ограничения демонстрира, че ще бъдат осъществени обилни дълготрайни резултати. За оценката на макроикономическото влияние на плануваните ограничения е употребен моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria’s Investment in Long-term Advance). Според него към 2024 година брутният вътрешен артикул ще нарасне с 3,8 %, в случай че Планът за деяние бъде осъществен с посочените като към този момент обезпечени средства, и с 4,8 %, в случай че ограниченията бъдат изцяло осъществени с посочените като нужни за тяхното осъществяване средства. С реализиране на плануваните интервенции през обсъждания интервал се чака позитивна смяна във връзка с икономическата интензивност на трудоспособното население, коефициентите на претовареност и безработица. Симулациите демонстрират резултат във връзка с заетостта в размер на 7.1 % вследствие на изпълнените през интервала 2022 – 2024 година ограничения. От друга страна, при цялостната реализация на ограниченията, т.е. при обезпечаване на всички нужни средства, броят на заетите би ускорил своя напредък до 8.6 %.

Националната стратегия е рамков стратегически документ от най-голям порядък в йерархията на националните програмни документи. Тя дефинира визията и общите цели на политиките за развиване във всички браншове на държавното ръководство, в това число техните териториални измерения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР